Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Zomerwijnen, proef de zon in je glas

jul 5, 2021 | Wijnverhalen

De zon schijnt, het is terrasjestijd, de zomervakantie is in aantocht, het is tijd om te genieten van zomerwijnen! Maar welke wijnen zijn eigenlijk specifieke zomerwijnen en waarom zou je wijnen linken aan een bepaald seizoen? Je leest het in onderstaande blog.

Zomerwijnen 2021 Sunny Tables

 

Wijnstijl en seizoenen

Wijnen zijn naar aanleiding van hun stijl in te delen in een bepaald seizoen. Zo zijn er zogenaamde lentewijnen, zomerwijnen, herfstwijnen en winterwijnen. Lentewijnen en zomerwijnen lijken veel op elkaar qua stijl, maar lentewijnen zijn over het algemeen wat frisser dan zomerwijnen. Dat komt omdat ze uit een koel klimaat komen waardoor ze wat meer frisse zuren in de smaak hebben. Zomerwijnen zijn gemaakt van druifjes die zoet en sappig zijn geworden door de vele zonuren en komen vaak uit zonnige gebieden. Zowel lente- als zomerwijnen hebben over het algemeen geen rijping in een houten vat gehad. De wijnboer wil graag fruitige wijnen maken en gebruikt daarom neutrale roestvrijstalen tanks om de wijn in te bewaren.

Foto: Pixabay

 

Wijn & spijs en de seizoenen

De wijnindeling in seizoenen geeft ook houvast bij het kiezen van de juiste wijn & spijs combinaties. De wijnen van het seizoen passen namelijk erg goed bij de gerechten van het seizoen. Zomerwijnen passen perfect bij lekker zomers eten, zoals frisse salades, mosselen, lichte vlees- en visgerechten en BBQ. Maar de zomerwijnen lenen zich ook prima voor een zomerse borrel met lekkere tapas.

https://pixabay.com/nl/photos/instelling-van-tabel-couvert-vintage-2107600/

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

De zomerwijn bij uitstek: rosé

Wat is er nu meer zoemer zomers dan een mooi glas rosé drinken op een terras in het zonnetje? Je hebt veel verschillende rosé wijnen, in verschillende tinten roze. Ze gaan van het licht zalmroze van de Provence rosé tot aan de donkergekleurde rosé wijnen uit bijvoorbeeld Spanje of Italië. Deze kleur wordt bepaald door de tijdsduur dat de druivenschilletjes mee vergisten met het druivensap en dus tijd hebben om hun kleurstof af te geven. Hoe langer, hoe donkerder. Over het algemeen is een rosé wijn lekker fruitig met de smaak van rijpe aardbeien. Lekker koel geserveerd is dat heerlijk genieten in het zonnetje.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Witte zomerdruifjes

Natuurlijk zijn er ook witte zomerdruifjes. Veel witte wijnen uit zonnige, warme landen vallen onder de zomerwijnen. Het wordt te veel om deze hier allemaal op te noemen maar bijvoorbeeld verdejo uit Spanje is een heerlijke zomerwijn. De Spaanse zon zorgt voor veel fruitige aroma’s in de smaak. Ook andere witte wijnen, zoals een fruitige pinot grigio uit Italië (of pinot gris zoals dit druifje in Frankrijk heet) en de sauvignon blanc bomvol passievrucht uit Zuid-Frankrijk, vallen binnen de smaakstijl van de zomerwijnen.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Zijn er ook rode zomerwijnen?

Zomerwijnen kunnen zeker ook rood zijn. Het zijn dan wel meer de frisse, fruitige rode wijnen, die heerlijk zijn om een beetje gekoeld (rond 12 graden) te serveren. Vaak hebben deze wijnen een beperkt alcoholgehalte. Denk aan rode wijnen uit koelere gebieden met namen als Beaujolais, Valpolicella en Bardolino. Deze sappige, lichte rode wijnen zijn bovendien goede lunchbegeleiders vanwege hun frisheid en matig alcoholgehalte. Maar ook fruitige wijnen van zoals de VI-VE van Bodegas Valdelana uit de Rioja of een cabernet franc vallen binnen de categorie zomerwijnen. Er is dus volop keuze uit zowel witte, rode als rosé zomerwijnen die perfect bij het zomerse weer en bij de zomerse gerechten passen. Geniet van de zomer!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay