Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

De smaak van het veelzijdige Spanje

okt 17, 2022 | De smaak van Spanje, Sunny Tables op reis

Sunny Tables haalt unieke wijnen en delicatessen uit Spanje

“There is no night life in Spain. They stay up late but they get up late. That is not night life. That is delaying the day.” – Ernest Hemingway, 88 Poems

Als jij aan Spanje denkt, wat zie je dan? Bij Sunny Tables zien we hun flamenco, late met tapas gevulde avonden, glazen vol sprankelende rioja’s  en luie siësta’s… Maar laten we eens kijken naar wat de smaak van Spanje nou precies is.

Van Galicië naar orange country

Spanje bedekt ca. 85% van het Iberisch schiereiland, dat het deelt met buurland Portugal. Geografisch en cultureel gezien is het een heel divers land. De ruige beboste keten van het Cantabrische Gebergte scheidt het groene Atlantische noorden van ’s lands hart: de droge Spaanse hoogvlakte, de Meseta.

Met de klok mee in het noordoosten de brede vallei van de Ebro rivier en natuurlijk het bergachtige autonome Catalonië, met Barcelona als hoofdstad. Navigeert men naar beneden, dan passeer je een heuvelachtige kustvlakte richting de historische parel Valencia.

De witte huizen van Zuid Spanje. Ontdek de wijnen en delicatessen uit Spanje in de webshop van Sunny Tables.
Witte huizen in Zuid-Spanje

Nog verder naar het zuiden de Andalusische citrusgaarden en vruchtbare vlaktes van Guadalquivir rivier. Dit is één van Europa’s meest gevarieerde gebieden qua flora en fauna. Het is daar waar ook de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada opdoemen.

Spaanse woestijn en rozemarijn

’s Lands zuidelijkste deel is woestijnachtig, een extensie van de Sahara. Markant genoeg is dit gebied bij Amerikaans publiek bekend geworden door de ‘spaghetti western’ films van jaren ’60 en ’70…

Uitermate aanlokkelijk voor toeristen en pensionado’s zijn de zuid-oostelijke Mediterrane kust en de Balearen. Aantrekkelijk door de verleidelijk weelderige rozemarijn, palmbomen en andere tropische vegetatie en bovenal het aangename klimaat.

Doorspekt van kastelen, aquaducten en ruïnes, ruige bergen en fijne stranden, prehistorische rotsschilderingen en moderne steden, is Spanje een van de meest populaire vakantiebestemmingen ter wereld. Welbeschouwd behoren er zelfs zesenveertig plaatsen in Spanje tot het Werelderfgoed. Alleen Italië en China hebben er meer!

De Spaanse smeltkroes

Spanje’s culturele identiteit is ontstaan uit een samensmelten van vele verschillende volken. Al die diverse voorkeuren en tradities hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld de gastronomie, architectuur (het Alhambra!) en wetenschap. Over al die culturele nalatenschap merkte Garcia Lorca scherp op: “In Spanje leven de doden meer dan de doden van enig ander land in de wereld.”

Lekker chillen

Doods kan je de leefstijl van Spanjaarden niet noemen: ze hebben de op een na hoogste levensverwachting van alle landen uit de OESO!

Deze spectaculaire cijfers zouden alles te maken hebben met hun Mediterrane lifestyle. Volgens het OESO-rapport van 2013 besteden Spanjaarden zestien van de vierentwintig uur aan ontspanning… Bovenal speelt het lekkere Mediterrane dieet een cruciale rol. Van oudsher eet men veel groenten, fruit, noten, bonen en vette vis: allemaal nodig om gezond ouder te worden.  

Foto via TeaMeister, Flickr. Dames aan de wandel in Sevilla.

Wat niet alleen fijn maar ook handig is, want ondanks de beperkte buitenschoolse opvang past ongeveer een kwart van de opa’s en oma’s dagelijks op de kleinkinderen. Spaanse familiebanden zijn sterk!

De sterke sociale banden uiten zichzelf zelfs in een simpele begroeting. Verwacht geen handen te schudden, maar kus elkaar! Fysiek contact bij conversatie is belangrijk. Overigens zijn Spanjaarden wel wars van al te sterke vormelijke beleefdheid zoals bijvoorbeeld hun buren in Portugal, die net als Engelsen zich overal voor excuseren…

 

 

 

Muy bien: de Spaanse eet-en drinkcultuur

De smaak van Spanje: tapas, olijfolie, Chorizo y pan!
Tapas, kleiner porties met Spaanse lekkernijen. Wie houdt er niet van?

Zonder pardon is één van de grootste attracties toch wel Spaanse eet- en drinkcultuur: de smaak van Spanje! Sociaal van karakter, want ‘schouder aan schouder’ gaat het genieten in de tapas bars en cafés uren voort. Een gemiddelde Spaanse lunch duurt 2-3 uur…

 

 

De smaak van Spanje: tapas!

Episch zijn die tapas natuurlijk – pintxos in het Baskisch, een streek die zelf intussen vermaard is geworden bij vele gourmands en foodies. Die kleine snacks – geserveerd in de bekende tapasschaaltjes of bordjes zie je in tapasbarretjes door het ganse land. De hapjes variëren van een simpel bordje olijven of patatas bravas tot gourmet canapés…

 

 

Verbouwen en brouwen

Meer dan de helft van ’s werelds olijfolie komt uit Spanje. Andere delicatessen zijn vanzelfsprekend de Iberico ham, chorizo en manchego; heerlijke gerechten als gazpacho, tortilla Española, stoofpotten met lamsvlees en paella zijn wereldwijd even vermaard. Of wat dat je van deze Spaanse stoofschotel uit de Aragon?

Daarnaast brouwen Spanjaarden erop los. Na Italië en Frankrijk produceren ze de meeste wijnen ter wereld. Van dorstlessende Sangria tot bruisende Cava en een sophisticated Rioja tot een glaasje sherry… Niet gebrouwen maar wel lekker: horchata! Gemaakt van aardamandelen, water en suiker, is dit een melkachtig drankje populair in de regio Valencia.

Spanje op tafel

Sunny Tables geniet van al die culinaire diversiteit. Want hoe leuk is het contrast in de smaak van Spanje: dat je er enerzijds je maaltijd kan gebruiken in het oudste restaurant ter wereld, Botín in Madrid (1725), met als specialiteit geroosterd Speenvarken. Anderzijds is de moderne Spaanse keuken voorgoed veranderd door grondlegger van het moleculaire koken Ferran Adrià  met zijn El Bulli

Haal die unieke culinaire rijkdom in huis via onze webshop. Spanje’s culinaire diversiteit is bij ons weerspiegeld in delicatessen, drank en voor op tafel.
Want Spanjaarden nemen eten en drinken serieus – dat doen wij ook!