Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Het verschil tussen biologisch en biologisch dynamisch

dec 23, 2022 | Biologisch eten en drinken | 0 Reacties

SunnyTables legt het uit.

 

Steeds meer mensen maken bewuste keuzes wanneer het op gezond eten en drinken aankomt.  En hoewel steeds meer bedrijven kiezen om over te stappen over biologische productie, rijst ook de vraag hoe betrouwbaar het predikaat biologisch eigenlijk is. Regelmatig krijgen we vragen over wat een product nou precies biologisch maakt en wat het verschil tussen biologisch en biologisch dynamisch.  Sunny Tables legt het hieronder uit. 

 

Biodynamische landbouw en Rudolf Steiner

 

De meeste mensen zijn enigszins bekend met biologische landbouw, maar ze hebben misschien nog nooit van biodynamica gehoord. Biodynamische landbouw is een praktijk die voor het eerst werd ontwikkeld door de antroposoof Rudolf Steiner. Steiner is het meest bekend om zijn bijdragen aan het onderwijs.  Het belangrijkste principe van biodynamische landbouw is dat de hele boerderij bestaat als een enkele entiteit zonder externe input. Met andere woorden, waar een biologische boerderij biologische zaden of biologisch voer voor vee extern kan kopen, moet een biodynamische boerderij alles op het terrein produceren.

 

Principes van biologische en biodynamische landbouw

 

Bij biologische landbouw liggen principes als gezondheid, ecologie, rechtvaardigheid en zorg ten grondslag aan de bedrijfsvoering. Het gezondheidsbeginsel verwijst naar het idee dat bij biologische landbouw alles dat bij het productieproces betrokken is moet bijdragen aan het in stand houden en verbeteren van de bodem en aan hetzelfde geldt voor de gezondheid van de mensen die het voedsel consumeren. Het principe van ecologie zegt dat biologische boerderijen zoveel moeten proberen om te werken met bestaande ecologische cycli en systemen. Het rechtvaardigheidsprincipe stelt dat biologische landbouw moet worden toegepast op manieren die goed zijn voor het milieu en staan voor eerlijke kansen van de mensen die betrokken zijn bij de  boerderij. Het zorgbeginsel zegt dat biologische landbouw de verantwoordelijkheid neemt om de gezondheid van mens en milieu te beschermen. 

 

Een nadere blik op het biodynamische landbouwprincipe

 

Hoewel vergelijkbaar, zijn de biodynamische landbouwprincipes meer gericht op astrologische cycli waarvan wordt gezegd dat ze de biologische systemen beïnvloeden. In de biodynamica ziet men het idee van de boerderij bijna als een op zichzelf staand ‘organisme’. Biodynamische boerderijen zijn gebouwd om alle levende organismen in het systeem te integreren en als een geheel te zien, inclusief planten, vee en boeren. De bodem wordt gezien als het centrale element van alle biodynamische boerderijen.

 

Overeenkomsten tussen biologische en biodynamische bedrijven

 

Het verschil tussen biologisch en biologisch dynamisch is je misschien nu al een beetje duidelijk, maar wat zijn de overeenkomsten? Zowel biologische als biodynamische boerderijen verbouwen hun voedsel zonder het gebruik van, herbiciden, pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Hierdoor is het mogelijk om veel gezonder voedsel te produceren. De basis is een diep respect voor ecologische processen en het milieu. Zowel biologische als biodynamische bedrijven gebruiken natuurlijke manieren om insecten en ziekten te bestrijden. 

 

Sunny Tables en de keuze voor biologische Mediterrane producten

 

Wat ook het verschil tussen biologisch en biologisch dynamisch mag zijn, gezond en lekker leven gaat bij Sunny Tables hand-in-hand. Omdat we geloven in het verantwoord omgaan met onze aarde, voeren we een ruim biologisch aanbod. Let op het keurmerk in onze webshop en geniet bewust!