Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Geen Italiaanse kerst zonder panettone

dec 17, 2021 | De smaak van Italië

Geen Italiaanse kerst zonder panettone

Iedereen kent natuurlijk het kerstbrood gevuld met amandelspijs dat in Nederland veel wordt gegeten met kerst, maar wist je dat de Italianen een soortgelijke traditie hebben? Het Italiaanse kerstbrood heet panettone. De naam komt van het Italiaanse woord ‘pane’ wat brood betekent en van ‘di Toni’, verwijzend naar de bedenker van dit luxe kerstbrood. De Italianen serveren de panettone vaak tijdens het kerstdiner als een nagerecht, begeleid door een lekker drankje zoals een Grappa of een zoete wijn zoals Moscato. Ook geven vrienden en familie elkaar vaak een panettone cadeau in december.

Marzadro Panettone Sunny TablesMarzadro Panettone Sunny Tables

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van de panettone

De panettone dateert al uit de vijftiende eeuw en komt oorspronkelijk uit Milaan. Daar woonde een hertog, Ludovico Sforza de Moor, die al zijn vrienden had uitgenodigd voor een feestmaal in zijn kasteel om te vieren dat hij meer macht had gekregen van keizer Maximiliaan I. Tijdens dit banket serveerde chef-kok Antonio Toni als dessert een zoet brood met gedroogde druiven (rozijnen). De hertog was zo gecharmeerd van dit brood dat hij opdracht gaf aan Toni om het recept aan alle bakkers in Milaan te geven. Het nieuwe brood kreeg de naam van zijn maker: pane di Toni, ofwel panettone.

Marzadro Panettone Sunny Tables

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zit er eigenlijk in een panettone?

Een panettone is een Italiaans kerstbrood met rozijnen en gekonfijt fruit, waaronder gekonfijte sinaasappelschil. Het heeft een hoge, ronde vorm en een luchtige structuur zoals cake. Soms worden er extra ingrediënten aan toegevoegd zoals chocolade, noten of zelfs Grappa. Je eet dit kerstbrood als een cake, door er plakken van te snijden. Het is geschikt voor ieder moment van de dag: bij de koffie of thee, als nagerecht zoals de Italianen doen, of als begeleider bij een glas Grappa of Trento DOC. Je kunt de panettone zelfs gebruiken als ingrediënt voor jouw eigen dessert-creatie met ijs of met mascarpone en vers fruit.

https://www.24kitchen.nl/recepten/winter-pudding-bombe

 

Marzadro Panettone Sunny TablesMarzadro Panettone Sunny Tables

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is panettone en er is panettone Marzadro

Panettone Marzadro is het resultaat van de samenwerking tussen bakkerij Antica Pasticceria Muzi en Grappa destilleerder Marzadro. Het gecombineerde vakmanschap van deze twee bedrijven zorgt voor een panettone die anders is dan anders. De panettone Marzadro is gedrenkt in 8% Grappa wat extra smaak geeft aan deze Italiaanse lekkernij. De Grappa die Marzadro hiervoor gebruikt is de Grappa Le Diciotto Lune, waar het bedrijf beroemd mee is geworden, gemaakt van 5 verschillende Italiaanse druivenrassen.

https://sunnytables.nl/winkel/delicatessen/divers/marzadro-panettone-le-diciotto-lune/

https://www.marzadro.it

https://pasticceriamuzzi.com

https://sunnytables.nl/winkel/dranken/gedistilleerd/grappa-le-diciotto-lune-van-marzadro/

Marzadro Panettone Sunny Tables

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel Holland bakt

Zelf bakken? Dat kan natuurlijk ook. Maar het is niet gemakkelijk om dit luxebrood zelf te maken. Het deeg moet goed rijzen en na het bakken zakt het deeg snel in, dus een goede vorm is belangrijk. Als je het toch wil proberen hebben we hier een recept voor je gevonden waarmee je dit brood zelf thuis kunt bakken. Mocht het resultaat tegenvallen of heb je liever een kant-en-klare kerstcake, dan kun je de panettone ook gewoon bij ons bestellen. Wij hebben diverse mooie geschenkdozen met daarin een panettone met een bijpassende fles Grappa of wijn. Voor jezelf of om cadeau te geven zoals de Italianen doen…

https://sunnytables.nl/winkel/dranken/gedistilleerd/pre-sale-Panettone-gedrenkt-in-grappa-een-fles-grappa-le-diciotte-lune-in-prachtige-geschenkdoos/

https://sunnytables.nl/winkel/wijnsoorten/overig-mousserend/panettone-trento-doc/

https://sunnytables.nl/winkel/wijnsoorten/dessertwijn/panettone-in-geschenkdoos-met-moscato/

Marzadro Panettone Sunny TablesMarzadro Panettone Sunny TablesMarzadro Panettone Sunny Tables