Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Welke wijn drink je bij asperges?

mei 6, 2021 | Wijnverhalen

Het is alweer Lente  en de eerste zonnestralen bieden zich aan. Het is weer tijd voor lichte voorjaarsgerechten en voor seizoen groenten als asperges. Maar welke wijn drink je eigenlijk bij asperges? Asperges hebben een zachte, beetje zoete smaak met een klein bittertje in de nasmaak. De delicate smaken van asperges komen het best tot hun recht in combinatie met lichte, niet te zware wijnen. Deze wijnen mogen gerust een zoetje hebben om zo aan te sluiten bij het zoetje van de asperges. Bij het maken van een passend wijn & spijs advies is, naast aandacht voor het smaakprofiel van het hoofdingrediënt, ook aandacht voor de bereidingswijze en eventuele andere ingrediënten zoals sauzen van belang. Lees hieronder verder voor onze wijntips bij verschillende bereidingen met asperges. Waar moet je op letten en wat is de klassieke wijn & spijs combinatie met het witte goud?

Asperges

Foto van Pixabay

Aspergesoep

Het combineren van soep en wijn is niet gemakkelijk. Aspergesoep is vloeibaar en dat maakt het vaak moeilijk om te combineren met wijn. Sla de wijn bij deze gang over of als je toch wijn wilt drinken, drink dan bij de soep de wijn door die je als aperitief hebt gekozen, bijvoorbeeld een frisse witte wijn of een Pinot Gris met een beetje kruidigheid.

Aspergesoep

Foto van Pixabay

Frisse salade met asperges

Een frisse salade met asperges is een heerlijk voorjaarsgerecht. De salade blijft fris door de toevoeging van een vinaigrette, een olie en azijn dressing met zowel een filmende als een strakke, zure component. Hierbij past een frisse witte wijn zoals Grüner Veltliner. Liefst wel eentje zonder al te veel zuren want door een teveel aan zuren kunnen de asperges metaalachtig gaan smaken.

Gegrillde asperges

Foto van Pixabay

Asperges met ham, krieltjes, ei en botersaus

Asperges met ham, of hesp, zoals ze in België zeggen, is een klassiek gerecht dat in veel restaurants op de kaart staat. De ham met zijn zachte smaak en de gesmolten boter zorgen voor een filmend mondgevoel; door de boter krijg je als het ware een vetlaagje op jouw gehemelte. Hierbij past een wijn die ook filmende elementen heeft zoals een Chardonnay met eventueel een lichte houtrijping of een Pinot Blanc of Pinot Gris. Drink je liever rode wijn, kies dan een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Spätburgunder en serveer deze een beetje gekoeld.

Asperges met ham

Foto van Pixabay

BourgogneGivry 1e CruSantenay en Maranges 1er Cru

Asperges met zalm en beurre blanc saus

Ook dit gerecht kom je vaak tegen op de menukaart en kan zowel geserveerd worden met gerookte als gebakken zalm. Zalm staat bekend om zijn vette structuur. Ook in de beurre blanc saus zit weer de gesmolten boter die zorgt voor een filmlaagje in de mond. Gerookte zalm voegt daar nog een rokerige smaak aan toe, wat de smaakintensiteit van de zalm verhoogt. De smaakintensiteit is belangrijk bij wijn & spijs combinaties omdat we niet willen dat de smaak van het gerecht de wijn overheerst waardoor je deze laatste niet meer proeft, of andersom. Bij smaakintensiteit is het dus van belang dat de smaak van de wijn en de smaak van het gerecht beide ongeveer even hoog zijn. Hierbij past een wijn die ook filmende elementen heeft zoals een Chardonnay of een witte wijn die ‘sur lie’ gerijpt is. Dit betekent dat de wijn een tijd op de gistcellen heeft gelegen waardoor de wijn een vollere structuur en ronder mondgevoel krijgt. De romigheid van de wijn past mooi bij de romige saus. Kijk hier voor een recept met asperges en zalm.

Asperges met zalm

Foto van Pixabay

Geroerbakte asperges

Bij geroerbakte asperges worden de asperges gebakken of gewokt, waardoor ze fris en knapperig blijven. Deze asperges zijn minder zoet dan gekookte asperges. Hierbij pas een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een Verdicchio.

Gewokte asperges

Foto van Pixabay

De klassieke combinatie met asperges

De combinatie van Pinot Blanc uit de Elzas en asperges is een klassieker. De ronde smaak en zachte zuren van Pinot Blanc zijn heerlijk bij diverse bereidingen van asperges. Er zijn tientallen recepten met asperges, dus mocht je twijfelen over de juiste wijn & spijs combinatie en geen keuze kunnen maken, kies dan voor een PInot Blanc uit de Elzas. Wij wensen je smakelijk eten en een goed Paasweekend!

Kijk op de website van het aspergecentrum voor nog meer recepten en informatie over asperges.