Sunny Tables zoekt de oorsprong van het Griekse recept Moussaka
Het originele Griekse Moussaka is afkomstig van de Griekse kok Tselementes. Het woord moussaka komt uit het Arabisch. De betekenis is “fris” omdat oorspronkelijk de Moussaka in de Arabische keuken koud gegeten wordt. Het is een van onze favoriete Griekse recepten bij Sunny Tables!
Di Het klassieke Griekse Moussaka recept is van oorsprong alleen gemaakt met aubergine en lamsgehakt. In het hedendaagse Griekenland worden en naast Aubergine ook plakjes aardappel, courgette en zelf champignons gebruikt. In plaats van lamsgehakt wordt ook vaak half- om half gehakt gebruikt. Qua kruiden kan het gerecht ook meer hebben; denk aan laurier, tijm, oregano en laurier.
Er zijn veel variaties mogelijk op het Moussaka recept, het wordt per land weer anders bereid.
Waarom lam en speenvarken?
Van oorsprong was men op het platteland arm. Men teelde hun eigen groenten en had wel wat vee, maar niet genoeg middelen (voer) en geld om de dieren groot te brengen en verder te fokken. Daarom werd het vee jong geslacht. Dus er was veel lamsvlees en speenvarkens. Op de dorpspleinen was een gemeenschappelijke gril en spit. Hier werden de speenvarkens bereid en vaak gezamenlijk gegeten. In veel Griekse restaurant zie je hier nog wat van terug en ook in kleine dorpen in Italië en zelfs Zwitserland zie je vaak op de buitenterrassen een kopie van deze eetwijze. Een groot stuk vlees zoals een speenvarken of lamsbout en ook groenten worden gezamenlijk bereid en op het terras geserveerd.
De aardappeltjes liggen onder het vlees en worden zo ontzettend lekker door het vet wat van het vlees afkomt. Helaas zijn dit soort zaken in Nederland bijna onmogelijk door alle regelgeving.
Het lekkerste Griekse Moussaka recept:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gr lamsgehakt (fijngemalen)
- 4 aubergines
- olijfolie
- 2 grote uien in fijne halve ringen
- 2 grote tomaten
- kaneel en piment (1 theelepel van elk)
- gehakte peterselie (naar smaak)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- scheut droge wilte wijn, ca 0,5 dl
- zout en peper uit de molen
Voor de saus:
- 100 gram roux
Roux maken van 50 gram boter en 50 gram bloem.
Boter smelten (niet laten kleuren)
Bloem erbij doen en goed mengen tot een gladde massa
Licht blijven verhitten tot de roux gaar is (niet laren kleuren)
Dit zie je als de roux makkelijk over de bodem van de pan kan bewegen en iets glimmend is. - 0,6 liter melk
- beetje nootmuskaat (al naar gelang smaak)
- 25-30 gram Parmazaanse kaas geraspt
- 50 gram geroosterd broodkruim (sneetje brood toasten en dan verkruimelen)
Bereiding saus:
- Als de roux klaar is , de pan van het vuur halen en de melk toevoegen.
- Glad roeren
- Ca. 2-4 minuten de saus verhitten tot de saus mooi glad is.
- De kaas, beetje nootmuskaat (is heel overheersend) erdoor mengen
- Op smaak brengen met peper en zout. (niet teveel zout, de kaas is al zout)
Bereiding Moussaka:
- Aubergines in plakken snijden, ca 0,5 cm dik
- Plakken in een vergiet leggen en deze per laag bestrooien met zout.
Dit om het vocht uit de aubergines te halen, anders wordt de Moussaka pappig) - Half uur tot uur laten rusten
- Aubergine plakken schoonmaken met keukenpapier (overtollig zout eraf halen)
en licht uitknijpen. Dit door op een laagje aubergine te drukken in de vergiet. - Droog maken met keukenpapier
- De aubergineplakken rondom bruin bakken in de olijfolie. 1 laag in de koekenpan.
Koekenpan niet te vol. Plakken laten uitlekken op keukenpapier.
- Tomaten ontvellen. Onderzijde met mesje insnijden (kruisje maken) en de tomaat een halve minuut in kokend water leggen en daarna in koud water dompelen.
- Vel van de tomaat halen en de tomaat in vieren snijden. Zaadjes e.d .eruit halen en alleen het vruchtvlees van de tomaat in niet te kleine stukjes snijden.
- Oven voorverwarmen op 180 graden
- Uiringen en lamsgehakt in braadpan met beetje olijfolie bakken. Zacht bakken.
Moet lekker rul worden. Lekker roeren zodat het niet te veel kleur krijgt. - Tomatenpuree toevoegen en goed door het gehaktmengsel roeren
- Tomaat en kruiden erbij doen en goed mengen met spatel
- Dan de wijn erbij en goed mengen.
- Deksel op braadpan en ca 15 minuten op zacht vuur laten pruttelen, Af en toe doorroeren.
- Hierna in ovenschaal laagje aubergine leggen dan vleesmengsel en zo om en om.
- Eindigen met een laagje aubergine
- Saus erover gieten en bestrooien met broodkruim.
- Ca 45 minuten tot 60 minuten bakken zodat de bovenzijde licht bruinig is
- Serveren met een lekkere Griekse salade met oa. olijven, feta, komkommer, paprika en vleestomaat. Aanmaken met goede olijfolie en mooie wijnazijn.
Wat drinken we bij de Moussaka:
Hou je van wit dan: Lyrarakis Plytó Psarades van Kreta.
Hou je van rood dan: Skouras Nemea Saint George uit Peleponnesas