Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Sunny Tables haalt delicatessen en wijnen uit Israël

okt 17, 2019 | De smaak van Israël

 

Raad eens met welk eten Tel Aviv op de derde plek komt, wereldwijd? Met sushi! De Israëlische hoofdstad is een van de sushi loving capitals in de wereld. Na Tokyo (!) en NYC heeft Tel Aviv de meeste sushi restaurants per hoofd van de bevolking …In feite is Israël één groot walhalla voor de lekkerbek! Sunny Tables zou niet weten waar te beginnen, een keuze maken uit al die fantastische delicatessen en bijzondere wijnen uit Israel is welhaast onmogelijk. Van granaatappels tot de beste hummus… heerlijk! Maar hoe ziet het land er nu eigenlijk uit?

Israël: van snorkelen in zee tot zand uit de woestijn

 

Officieel genaamd ‘de Staat Israël’, ligt het land in Azië, het Midden-Oosten en de Levant. Aan één kant begrensd door de Middellandse-Zee, heeft het ook een haven aan de Rode Zee, een droomplek om te duiken of snorkelen. Israël heeft een heerlijk Middellandse-Zee klimaat met hete droge zomers en natte zachte winters.

Het zuiden is behoorlijk heet en droog. Tijdens het voorjaar en de zomer komen zelfs geregeld zandstormen voor! (Bij Sunny Tables hebben we dit een paar jaar terug aan den lijve ondervonden: naderhand was alles in Tel Aviv bedekt door een kleffe grauwe laag stof…)

Niet droog, maar wel zout en nat is De Dode Zee, met minus 421 meter tevens het laagste punt op aarde.

Geinig feitje is dat het boven Israël een soort vogel supersnelweg is. Iedere lente en herfst vliegen maar liefst 500 miljoen verschillende soorten vogels door Israëls luchtruim heen, van en naar Azië, Afrika en Europa.

Lekker eten en drinken? Ook een boeiende culturele en technische sector!

Naast Israëls geweldige keuken met haar heerlijke delicatessen en wijnen, heeft ze ook een fantastische culturele sector. Zo zijn er meer musea per hoofd van de bevolking dan in enig ander land in de wereld.

Verder is Sunny Tables in het bijzonder erg gecharmeerd van de ‘Bauhaus stijl’, waar bijvoorbeeld de wijk Neve Tzedek in Tel Aviv uit is opgetrokken. Prachtig om op je gemak doorheen te slenteren. Plof er af en toe neer voor een Israëlische koffie verkeerd, of schuif aan in een van de vele wijnbarretjes!

En dan haalt Israël bijna dagelijks het nieuws met zijn start-up economie. Na Silicon Valley heeft het de grootste concentratie van high-tech bedrijven ter wereld. Zo werd de voicemail technologie er ontwikkeld, maar ook de mobiele telefoon! Dat technologisch vernuft breidt zich uit naar alle sectoren. Zo zijn cherrytomaatjes van oorsprong in 1973 ontwikkeld in Israël…

Israël: het Joodse geloof en identiteit

In Israël hebben zowel mannen als vrouwen dienstplicht. Na die dienstplicht gaat zeker een derde van deze Joods Israëlisch jongeren ritueel gezamenlijk backpacken. Een rite de passage. Ver weg van de (joods Israëlische) waan van de dag hun identiteit verder ontwikkelen.

Want wat identiteit betreft, het Joodse geloof is de spil van het dagelijks leven. Het grootste deel van de Israëliërs is Joods, met maar 16,6 % aan moslims en 2,1% aan christenen. Israël heeft geen volledige scheiding tussen godsdienst en staat.

Geloof en naastenliefde: in veel Israëlische bushaltes vind je een box voor tzedakah, liefdadigheid. En dan een ander nogal opmerkelijk feitje: per jaar bereiken meer dan duizend brieven Jerusalem, allemaal geadresseerd aan God!

Joodse richtlijnen: dagelijks leven en regels voor eten en drinken

Joodse geloofsregels reguleren echt het dagelijks leven. Zo zijn er voor tijdens de Sjabbat speciale liften die automatisch stoppen op elke verdieping. Dit omdat joden op de wekelijkse rustdag geen arbeid mogen verrichten.

Dat geldt behalve het bedienen van apparatuur dan natuurlijk ook voor koken… Traag pruttelende stoofschotels van de nacht ervoor bieden daar een smaakvolle oplossing.

Qua eten en drinken moet alles ‘koosjer’ zijn en voldoen aan specifieke spijswetten. Deze bepalen welk voedsel wel of niet door joden gegeten wordt, hoe wordt geslacht, of hoe eten wordt bereid, of wel of niet gecombineerd. Varkensvlees is bijvoorbeeld uit den boze. Maar ook Israëlische wijnen zijn doorgaans koosjer.

Geinige feitjes: Israëlische wetenschappers hebben vastgesteld dat giraffe melk koosjer is. En heb je jezelf ooit afgevraagd of de lijm op Israëlische postzegels koosjer is? Jazeker!

Yotam Ottolenghi en de lekkere Israëlische keuken

Het moderne leven en koosjere regels zijn gewoon met elkaar vermengd. Er is zelfs een koosjere McDonalds in Israël! Liever kiest Sunny Tables in de horeca voor lokale delicatessen en specialiteiten. Want wat lekker eten en drinken betreft: in Israël zit je goed.

De keuken is Nederland recentelijk vooral bekend geworden via het succes van de half Israëlisch, half Engelse Yotam Ottolenghi. Deze kookboek auteur en restauranteigenaar heeft wereldwijd mensen enthousiast gekregen voor de Israëlisch Joodse ‘fusion keuken’.

Delicatessen en wijnen uit Israël – de Israëlisch Joodse fusion keuken.

Israëlisch eten bestaat namelijk uit een mengelmoes van de typisch Mediterrane keuken en smaken uit het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er ook nog eens veel smaken en gerechten meegenomen door joden uit de diaspora. Schnitzel, gefillte fisch: veel eten lijkt zo uit oost Duitse keukens te komen.

Israëlische producten zijn typisch Mediterraan, dus veel soorten verse fruit en groenten, peulvruchten, vis, yoghurt en feta achtige kazen. Sunny Tables is dol op de delicatessen die ze hier van maken. Wat te denken van ‘Israëli breakfast’, Shakshuka, goede Shwarma en spannende specerijmengsels als Za’atar.

Recept uit Israel Shakshuka
Isrealische specialiteit: Shakshuka

Populairst bij Israëliërs? Falafel! In een recent onderzoek verkoos meer dan de helft van de Israëliërs falafel boven andere Israëlisch snack favorieten. Zoals… hummus! Je kan zelfs ijs-met-hummus-smaak krijgen in een ijssalon in Jaffa.

Spectaculair zijn de speciale traditionele gerechten die gemaakt worden voor de Sjabbat en Joodse feestdagen. Er is een echte Israëlische ‘holiday cuisine’. Showstoppers als challah, jachnun, en sufganiyot… natte mondhoeken krijg je ervan!

Smakelijke Israëlische wijnen

Bij al die lekkere gerechten en delicatessen wordt graag een Israëlische wijn uitgeschonken. In vergelijking met Frankrijk, Spanje en Italië staat Israël nog niet zo bekend als wijnland. De wijnsector is laatste tien jaar wel enorm gegroeid.

Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in Karmel. Ook uit Jerusalem en Bethlehem komen smakelijke wijnen. Misschien wat onverwacht, maar via Sunny Tables kan zelfs Israëlisch bier bestellen!

Wijn is niet alleen lekker, maar heeft net als in het Christendom ook een symbolische rol. Zoals ook het breken van brood. Om de ‘gebruiksvriendelijkheid’ te vergroten zijn sommige wijnen naast koosjer ook ‘mevushal’. Deze zijn gepasteuriseerd. Een koosjere wijn verliest die speciale status als de fles geopend wordt door een niet-koosjere persoon. Voordeel van een gepasteuriseerde mevushal wijn is dat een niet-koosjer persoon de wijn gewoon mag openen en uitschenken!

Delicatessen en wijnen uit Israël bij jou thuis op tafel

Sunny Tables is geïntrigeerd door de boeiende keuken van Israël. De keur aan bijzondere delicatessen en zalige wijnen uit Israel zien we graag ook hier in Nederland op de eettafel terug. Ook zo’n zin om ervan te proeven? Zie dan onze productpagina’s. Proost!