Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Proost! Met lekkere wijn en dranken uit Griekenland

okt 17, 2019 | De smaak van Griekenland

 

 

Typisch Grieks, the roofs of Santorini!
Typisch Grieks! Het magische uitzicht vanaf Santorini.

 

Wijn en kinderen spreken de waarheid” – Grieks gezegde.

 

 

Die Grieken spreken vast uit ervaring spreken. Naast het grote aanbod van andere Griekse alcoholische drank, zijn ze één van de oudste wijnproducenten ter wereld! Zo was Griekse wijn super populair in Italië tijdens het Romeinse rijk. Zou Julius Caesar ‘t in zijn glas zal hebben gehad Hier bij Sunny Tables zijn we in ieder geval fan van de wijn en dranken uit Griekenland!

 

‘t Griekse landschap en klimaat als een mozaïek

 

Officieel heet Griekenland de ‘Helleense Republiek’. Omgeven door maar liefst drie zeeën, ligt ze in het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland. Er zijn meer dan 2000 eilanden, waarvan 170 bewoond; sommige maar een paar kilometer van de Turkse kust.

 

Griekenland is rotsachtig en heeft de oudste bossen van Europa. Er is in vergelijking met bijvoorbeeld Spanje een rijke flora, wat komt door het ‘verbrokkelde karakter’. Door de vele eilanden konden zich op veel plaatsen unieke plantensoorten ontwikkelen.

 

Ook qua klimaat is Griekenland een soort mozaïek, van volkomen Mediterrane temperaturen tot eeuwige sneeuw op Olympus. Deze grote verschillen in klimaat en geografie zorgen op hun beurt voor superrijke schakering aan wildlife… en aan inheemse druivenrassen, dus Griekse wijnen!

 

Griekenland een topbestemming, ook voor de lekkerbek!

 

Van de totale Griekse bevolking woont 40 procent in en om Athene. Toeristen denken bij Griekenland vooral aan de eilanden, maar de meeste Grieken wonen in hoofdstad of in Thessaloniki. Sommigen van hen werken ’s zomers op de eilanden.

 

 

Want wat de toeristische industrie betreft: tijdens de zomer zijn er meer toeristen dan Grieken zelf! Al in de 18e eeuw trokken de Europese aristocratie en de hogere klassen naar Griekenland om overblijfselen uit de Griekse oudheid te bewonderen… Cultuur (ook de geboorteplek van de Olympische Spelen!), flaneren, zonnebaden en heerlijk eten – aantrekkelijk voor velen.

 

Precies hoe Grieks..?

 

Onder de Griekse bevolking bevinden zich mensen die zich identificeren als Turken, Albaniërs, Macedoniërs, Aroemenen en Roma.

 

Natuurlijk hebben al die verschillende culturele achtergronden een grote invloed op de Griekse drank- en eetcultuur. Van ouzo tot baklava, maar daarover later meer!

 

 

 

Een sociale Mediterrane levensstijl

 

In de hete zomers speelt het sociale leven zich vooral buiten af. Er wordt nog ouderwets geflaneerd in kleine steden en dorpen. Na het diner bij zonsondergang lekker op en neer door hoofdstraat of langs het strand, keuvelend met bekenden…

 

Zowel ’s zomers als ’s winters heerst er een bruisend caféleven, wel vooral door mannen gedomineerd. Ook is het niet ongebruikelijk om in een dorp een café te vinden waar de aanhangers een specifieke politieke partij samenkomen.

 

Kinderen blijven doorgaans bij hun ouders wonen tot ze trouwen en grootouders leven gewoonlijk bij de familie van de kinderen tot ze overlijden. Er zijn maar weinig ouderenvoorzieningen in Griekenland – je houdt je familie lekker dichtbij.

 

Dans, wijn en dranken uit Griekenland

 

Allé hop! Hoewel het meer een traditioneel gebruik is is, komt het nog steeds voor dat iedereen op een Griekse bruiloft danst en de borden stuk gooit – niet alleen in films zoals als ‘my big fat Greek wedding’:

 

https://www.youtube.com/watch?v=RJQ6pk0eJ8A

 

Een dansje, een drankje… dat de stemming er goed inzit komt misschien omdat Grieken zijn meesters in het maken van lekkers voor in het glas. 

 

Griekse wijnen en druivenrassen

 

Er zijn veel verschillende Griekse wijnen, door de vele inheemse druivenrassen, wat voortkomt uit de grote verschillen tussen Griekse regio’s. 

 

Zo waren op Kreta de Dafni en Plyto druivensoorten bijna uitgestorven, maar krijgen nu een nieuw leven ingeblazen. Dafni is een droge witte wijn met een intens aroma en niet te veel alcohol. Uit de Peloponnesos heerlijke rode en witte wijnen van inheemse rassen als Nemea en Mantinia. En Samos levert onder andere een heerlijke zoete dessertwijn.

 

Naast wijnen zijn vind je bijzonderde dranken uit Griekenland in onze webshop. Gedestilleerd is er de bekende Ouzo, er zijn diverse likeuren en er is zelfs Griekse limoncello! Geen alcoholische drank, maar niet minder favoriet: de populaire ijskoffie, een fijne oppepper tijdens een warme zomerdag. [Lees ook ons blog] over de meest bekende druivenrassen van Griekenland.

 

Mediterraan dieet: groente, fruit, olijven en vis!

 

Het traditionele dieet van Grieken is gebaseerd op verse groente, fruit, olijven, olijfolie, kaas, brood, vis en zeevruchten, met vlees als luxe item voor speciale gelegenheden.

 

 

Grieks eten: de lekkere en gezonde Mediterrane keuken. Zo is het eiland Ikaria een van de vijf Blue Zones ter wereld. Gemiddeld worden de inwoners van het eiland een stuk ouder dan andere Europeanen. Behalve hun voeding, spelen hun hele levensstijl en positieve, open houding een belangrijke rol. Plus, op het eiland hebben ze alles wat ze nodig hebben.

 

Grieks eten is wereldberoemd en lekker

 

Klassieker uit Griekenland: Moussaka
Een Griekse klassieker: Moussaka.
Hier vind je het recept.

 

Om eten te bereiden gebruiken Grieken typische lokale ingrediënten als olijfolie, feta, aubergine, courgette, yoghurt en de welbekende druivenbladeren. Veel desserts bevatten noten en of honing; zo uit het vuistje zijn gesuikerde amandelen met rozensmaak erg lekker!

 

Griekse delicatessen als baklava en kataifi zijn een erfenis van de invloed van het Byzantijnse Rijk en de eeuwenlange Turks Ottomaanse overheersing. De Griekse keuken vertoont gelijkenissen met de keukens van de Balkan, Italië (nougat!) en het nabije Midden-Oosten. En zelfs met Portugal! Zoek de verschillen: een bordje tomatenrijst, gegrild visje erbij, geserveerd met een salade met olijven en oregano?! [We hebben nog een heerlijk recept voor jullie klaarstaan, want wie houdt er niet van Moussaka?]

 

Delicatessen, wijn en dranken uit Griekenland thuis op tafel

 

Sunny Tables vindt het zonde als u al die lekkere Griekse dranken en delicatessen alleen ter plekke zou kunnen proeven. Via onze webshop vind je alles wat je hiervoor nodig hebt. Dus, doe zoals een Griek: klink je ouzo en roep daarbij luidkeels proost, “Yamas!”