Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

5 Meest populaire Franse druivensoorten

okt 17, 2019 | De smaak van Frankrijk, Wijnverhalen | 0 Reacties

Zeg je goede wijn, dan zeg je ‘Frankrijk’ in dezelfde adem. Van over de hele wereld trekken wijnliefhebbers naar “la Douce France” om in alle windstreken beroemde wijnhuizen te bezoeken. Frankrijk produceert maar liefst tussen de 7 en 8 billion flessen wijn per jaar. Dat maakt het een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. 

De geschiedenis van Franse wijn begint in de 6de eeuw b.c., toen Griekse settlers het Zuiden van Frankrijk koloniseerden. Voor de Fransen is het produceren van wijn daarna een vast onderdeel geworden van hun civilisatie en cultuur, en dat al voor meer dan 2 duizend jaar! In dit blog bekijken we de 5 meest populaire Franse druivensoorten eens van wat dichterbij.

Merlot

Dat Merlot op no. 1 staat van meest populaire Franse druivensoorten zal voor velen een verrassing zijn. Het is een donkerblauwe, bijna zwarte druif met een dunnere schil. Dit levert een zachte droge wijn op met lichte tannines en een medium tot volle body. De smaak is fruitig en niet te complex. De smaakverschillen tussen Merlot druiven kunnen dramatisch groot zijn afhankelijk van het klimaat waar de druiven groeien. Net als de Cabernet Sauvignon is Merlot als druif doorgedrongen tot de top van meest geplante druiven van de Bordeaux. Merlot wordt vaak gemengd met Cabernet Sauvignon en/of Cabernet Franc. Streken: Bordeaux, Languedoc en het Zuidwesten van Frankrijk. 

Grenache

Ahh de Grenache, wat een pracht druif! Wist je dat deze verantwoordelijk is voor sommige van de duurste en meeste verrukkelijke wijnen ter wereld?  In Frankrijk vind je de Grenache druif in de beroemde Franse wijnstreek van de Rhône en meer specifiek in Châteauneuf-du-Pape. Maar liefst 72% van de regio is volledig gericht op de Grenache druif. De druif is zo populair dat deze zijn eigen feestdag heeft: 3 september is International Grenache Day. De druif doet het goed met een lang groeiseizoen. En de extra rijpingstijd wordt goed besteed; het geeft de wijn extra suikers en daardoor een hoger alcoholpercentage van vaak 15%. Experts herkennen de wijn door zijn smaak van gedroogd fruit en lichte kaneelsmaak. De wijn heeft een halfvolle body vaak een iets lichtere kleur en kan prima langer worden bewaard, soms wel tot 20 jaar.

Ugni Blanc

Grappig detail, de Ugni Blanc druif, die zijn oorsprong vindt in Toscane onder de naam Trebbiano Toscano, komt in Frankrijk veel vaker voor dan in Italië. De druif, die in de koelere regio’s zorgt voor wijn met een verfijnd aroma, zorgt in de Aquitaine en aan de Mediterrane kust, voor een zachte smaakvolle wijn met een frisse volle body. Uit dat gebied heeft de wijn een fruitige afdronk met noten van citrus en soms een hint van hars van de lokale pijnbomen. De druif die zich uitstekend aanpast aan zijn geografische omgeving komt in diverse streken in Frankrijk voor: bij Angoulême, in de Gers – waar het droge wijnen oplevert en ook wordt gebruikt voor de productie van Cognac en Armangac. Maar de druif is ook geliefd in het Zuidoosten van de Mediterrane regio en ook in Corsica komt de druif veel voor. 

Syrah

De Syrah is de enige druif die in het Noordelijke Rhône gebied wordt geplant en ook de enige rode druif die door de AOC is toegelaten tot de Cote Rotie en Hermitage. Het is een van de populairste druivensoorten die wereldwijd in veel gebieden wordt geplant. De druif is ontstaan aan het kruisen van de Dureza met de witte Mondeuse Blanche druif, vermoedelijk is de Syrah ontstaan aan de Westeroever van de Rhône! In de Cote Rotie wordt de druif soms vermengd met de Viognier om een exotische wijn te produceren met een zwaar parfum. De druif is klein, met een donkere schil, de druiven zijn meer eivormig dan rond. De druif heeft een natuurlijk hoge aciditeit, maar toch een gebalanceerde zuurheid en tannines. Syrah wijnen zijn diep van kleur met smaken van blauwe bessen, pruimen, bramen, kruidig, beetje chocolade en peper zelfs. De smaak van de wijn ontwikkelt zich verder wanneer deze rijpt, perfect voor in je wijnkelder dus!

Cabernet Sauvignon

Een druif die optimaal tot zijn recht komt in de Bordeauxstreek en bijzonder in de Medoc en Pessac Leognan. Ook de Cabernet is een prima basis voor topkwaliteit wijnen. Leuk weetje; deze druif zag pas vrij recent het licht. Waar de Merlot, Syrah en Grenache een lange geschiedenis hebben is de Cabernet Sauvignon in de 17e eeuw ontstaan. De druif heeft een dikkere schil, rijk in zachte tannines. De wijnen kennen opmerkelijke verschillen. Sommige rijper en krachtig andere meer elegant met aardse noten. Het moment van plukken is cruciaal voor deze delicate druif. Er wordt gewacht tot de de schillen al iets inkrimpen opdat de tannines mild zijn, de keur diep en met milde aciditeit. In Frankrijk kom je eigenlijk geen wijnen tegen die alleen met Cabernet Sauvignon zijn gemaakt, in tegenstelling tot California.

Op zoek naar goede Franse wijn maar kun je niet kiezen?

Voor Sunny Tables team een veel gehoord probleem: “we zijn op zoek naar een lekker Franse wijn, maar we hebben moeite met het maken van een keuze.” Dan zijn wij er om je te helpen om wijnen uit te zoeken die precies passen bij jouw smaak. Daarom is het vaak handiger om ons gewoon even te bellen [telefoonnummer]. Je vertelt ons waar je van houdt en wij doen dan een gepersonaliseerd wijn-voorstel. Dan weet je met vrij grote zekerheid dat je wijn besteld waar je voor terug komt!

Shop hier onze Franse wijn