Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

De 4 meest populaire Griekse druivensoorten

okt 17, 2019 | De smaak van Griekenland, De smaken van..., Wijnverhalen | 0 Reacties

 

Als er één ding is wat Mediterrane landen gemeen hebben, dan is het hun eeuwenoude wijntraditie. Elk Mediterraan land heeft het Sunny Tables team op wijngebied wel iets bijzonders te bieden. En gelukkig is Griekenland hierop geen uitzondering op deze regel! Wat ook per land verschilt zijn de favoriete druiven waarmee wijn wordt gemaakt. In dit blog kijken we naar de 4 meest populaire Griekse druivensoorten en de wijnstreken waar deze voorkomen. 

 [..shop Griekse wijnen]

Dit zijn de top 4 Griekse druivensoorten


1. Roditis en Moschofilero

De Roditis en Moschofilero zijn twee Griekse druivensoorten die meestal in combinatie gebruikt worden. Hiervan worden zeer aromatische witte wijnen van gemaakt. De bekendste hiervan komen van Peloponnesos. Het echte Mediterrane klimaat hier zorgt ervoor dat deze twee laatrijpende druiven een grote concentratie bereiken. Deze druiven zorgen voor aroma’s van meloen, rozen en citrus. De smaak heeft veel fruit en heeft iets van citrus en appel.

2. Vidiano

De Vidiano is een inheemse Griekse druivensoort en komt alleen op Kreta voor. Wist je dat maar liefste 20% van alle Griekse wijnen uit Kreta komt? Dit terwijl het laten groeien van druiven hier moeilijk is vanwege de hoge temperaturen en de grote droogte. De Vidiano is een van de druivensoorten die tegen die extreme omstandigheden bestand is. De wijnen van de Vidiano hebben een rijk aroma, een hoog alcoholpercentage en een goede zuurgraad. Dankzij slechts een handjevol wijnboeren wordt deze druif in stand gehouden.

3. Agiorgitiko

Deze rode druif is bekend om zijn resistentie tegen grote hitte, de kwaliteit om goed te rijpen en de fruittonen van rijp fruit als kersen en rode bes. Deze druif wordt gebruik voor rode wijnen van droog tot zoet. Soms wordt er ook rosé van gemaakt. De druif komt veel voor in Peloponnesos. 

4. Liatiko

De Liatiko isis een oud Grieks druivenras dat grotendeels wordt geteeld op het eiland Kreta. Ze hebben een licht rode kleur en zijn matig in de zuren, maar rijk aan aroma’s en suiker. Deze druiven rijpen vroeg, namelijk al in juli,. De naam is dan ook een afgeleide van de Griekse term voor juli.

Van oorsprong wordt deze druif samen met Mandilaria en Kotsifali gebruikt om de bekende Malvasia te produceren een zoete rode wijn. Er worden ook mooie droge rode wijnen van geproduceerd.

Meer weten over Griekse wijnen?

De Sunny Tables webshop zit tot de rand toe gevuld met heerlijke producten uit Mediterrane landen. Ook uit Griekenland hebben we allerlei delicatessen en wijnen geïmporteerd. Kijk zelf eens rond in de online winkel, of vraag ons team om een mooi Grieks wijn en delicatessen pakket samen te stellen. En vergeet ook onze Griekse recepten niet! Zo heb je het perfecte cadeau voor iemand die graag naar Griekenland reist. We gaan graag voor je aan de slag!