Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Koken met de Portugese Cataplana pan

okt 15, 2019 | De smaak van Portugal, Recepten

Het lekkerste Cataplana recept

De Cataplana is traditioneel een pan van gehamerd koper uit Portugal. Naast een pan, is het ook een overheerlijk Portugees recept. Hoe een Cataplana pan werkt en wat je ervoor lekkers mee kunt maken, daarover gaat dit Sunny Tables recept blog.

De Cataplana pan lijkt een beetje op een dubbele wok. Omdat de pan uit twee gelijke delen bestaat kan je in de pan zowel bakken (open) als stomen (dicht). De binnenkant is van tin.

Verschillende Cataplana varianten voor gas, inductie, elektra en de Barbeque

Deze typische pan is tegenwoordig ook in roestvrij staal te krijgen. Want met een roestvrijstalen Cataplana pan kun je ook op een inductieplaat of elektrisch koken. Hiervoor is de koperen pan niet geschikt.           

De koperen pan kan gebruikt worden op het gasfornuis, maar ook op de BBQ! Het gerecht dat je met deze pan bereid kan in de pan op tafel geserveerd worden. En zeg nou zelf, de pan is een lust voor het oog! Echt een prachtige manier om een gerecht te presenteren. Een blikvanger. 

Portugese streken waar met de Cataplana pan wordt gekookt

Vooral in de provincie Algarve en de regio Lissabon in de pan erg populair. Mosselen uit de Cataplana is een echte aanrader! Daarom kiezen wij voor een heerlijk schaaldierenrecept wat je in de Cataplana plan gaat bereiden.

RECEPT: Cataplana met kip en schelpdieren

Recept voor 6-8 personen  (in Cataplana pan van 33 cm doorsnede)

Ingrediënten:

– 3 rode paprika’s,  olijfolie
– 2 chorizo, in medium stukken gesneden
– 3 kipfilet of 6 kippendijen zonder bot, in niet te grote stukken gesneden
– 4 grote uien, grof gesneden
– 2 winterwortels, ook in stukken
– 4 tenen (of meer) knoflook, grof gesneden
– 1kg schaal en/of schelpdieren (naar keuze), afgespoeld
– 500gr ongekookte grote garnalen, afgespoeld
– 2 blikken tomatenpuree- 1 laurierblad
– Piri Piri (olie met chili)
– 1 volle theelepel paprikapoeder
– zwarte peper en zeezout
– grof geknipte koriander (of eventueel vervangen door peterselie)

Bereidingstijd: 30 minuten (paprika) + 20 minuten (stomen)

Aan de slag met het Cataplana recept:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de paprika’s ongeveer 1 uur in de oven. Ze moeten blakeren/zwart worden. Doe de paprika’s daarna in een plastic zak, bind dicht en laat afkoelen dan laat de zwarte laag vanzelf los. Verwijder daarna het vel en de zaadlijsten. Doe de stukjes in een schaal, giet er wat olijfolie over en strooi er een snufje zeezout over. Snijd intussen de andere ingrediënten.

Verhit de onderste helft van de Cataplana pan, schenk er wat olijfolie in en bak direct de stukken chorizo. Laat de worst kleuren en ‘smelten’. Om verbranden van de olie te voorkomen, schakel je het vuur uit en schep je met een schuimspaan de chorizo op een bord. Zet het vuur weer hoog en voeg de kip toe. Bak deze rondom aan en (vuur uit!) schep ook deze op een bord.

Nu gaat het vuur weer hoog en mag alles er achter elkaar in. Uien en wortel flink bakken (maar niet verbranden natuurlijk). Knoflook erbij, even omroeren en beetje laten kleuren. Kip en chorizo weer erbij en daarna de schelpen en garnalen.

Giet de blikken tomatenblokjes erover en voegdaarna het laurierblad toe, dan een beetje piri piri (niet te veel als je niet van pittig houdt) en paprikapoeder erbij. Breng op smaak met peper en zout en dan als belangrijk onderdeel de geroosterde paprika er bovenop.

Doe de deksel op de pan en sluit de klemmen; draai het vuur halfhoog en laat ca 20 minuten stomen/pruttelen.

Cataplana pan openen

De pan is nu heel heet, dus ook de stoom die onder de deksel vandaan komt, dus voorzichtig de pan openen en ovenwanten Leuk om de pan op tafel te openen en dan de koriander eroverheen te strooien. Het deksel is geschikt voor de lege schelpen. 

Geef er grof gesneden boerenbrood, een salade en een goed glas wijn bij.

Sunny Tables Wijnadvies bij het Cataplana recept: Esporão reserva branco.