Waarom kost de ene fles wijn 15 euro en de andere fles maar 5 euro?
Alle wijnen worden gemaakt van vergist druivensap. Maar waarom kost nou de ene fles wijn 15 euro en de andere fles maar 5 euro? Waar wordt dit prijsverschil door veroorzaakt? Het maakt bijvoorbeeld uit waar een druifje opgroeit, in welk gebied. Maar de prijs van een wijn hangt ook voor een belangrijk deel af van de beslissingen die de wijnmaker neemt. Lees verder hoe de keuzes van de wijnmaker van invloed zijn op de prijs van wijn.
Kwantiteit of kwaliteit!
Alles begint bij de mens, bij de wijnmaker dus. Deze vakman of vakvrouw heeft een bepaald idee van de wijn die hij of zij wil maken en de keuzes die hierin gemaakt worden hebben een grote invloed op de smaak, kwaliteit en prijs van de wijn. Wil de wijnmaker een toegankelijke bulkwijn maken met een productie van miljoenen flessen of wil hij een pure, karaktervolle kwaliteitswijn maken met de unieke smaakkenmerken van het gebied waar het druifje opgroeit? Kiest een wijnmaker voor een hoge opbrengst per hectare, of kiest hij voor een lage opbrengst en dus geconcentreerder sap, wat zorgt voor een wijn met meer smaak en body? Bij allebei de wijnen gaat het om vergist druivensap, maar toch zit er een wereld van verschil tussen. Kortom, gaat de wijnmaker voor kwantiteit of kwaliteit?
Bestrijding
Je hoort vaak zeggen dat goede wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Wat men hiermee wil zeggen is dat goede wijn alleen gemaakt kan worden van gezonde druiven. Hierbij is de werkwijze van de wijnmaker in de wijngaard belangrijk. Werkt hij op de conventionele manier met machines, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen? Of werkt de wijnmaker biologisch, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest? Of zelfs volgens biodynamische principes waarbij de druivenstok sterker gemaakt wordt, zodat deze ziektes zelf kan bestrijden? De twee laatste methodes, waarbij gewerkt wordt met veel respect voor de natuur, zijn arbeidsintensiever en leveren lagere opbrengsten. Maar de kwaliteit van de druiven gaat er in principe op vooruit en de wijn is gezonder voor mens en milieu.
Oogst
Op het moment dat de druiven rijp zijn, kan er geoogst worden. Dit kan gebeuren met oogstmachines of handmatig door personeel. Het voordeel van handmatig oogsten is dat de druiven mooi intact blijven en niet kneuzen. Bovendien kun je de slechte druiven eruit selecteren. Nadeel van handmatig oogsten is natuurlijk dat het arbeidsintensiever is dan het oogsten met een machine. Hierdoor hangt er een ander prijskaartje aan handmatig oogsten. In sommige wijngebieden, bijvoorbeeld in de Champagne, schrijft de wetgeving voor dat de druiven handmatig geoogst dienen te worden. Als het niet in de wetgeving staat, is de keuze aan de wijnmaker. Natuurlijk hangt deze keuze ook af van andere factoren zoals de beschikbaarheid van plukkers, de weersvoorspellingen enz.
Vinificatie en rijping
Ook de beslissingen die de wijnmaker tijdens de vinificatie maakt om de kleur, geur en smaak van zijn wijn te beïnvloeden, spelen een rol bij de uiteindelijke prijs van de wijn. Een wijnmaker kan ervoor kiezen om een wijn te laten rijpen in grote tanks van een neutraal materiaal zoals beton of RVS of in grote of kleine houten vaten. Deze laatste voegen bepaalde houtaroma’s toe aan de smaak van de wijn, wat een extra smaakdimensie geeft. Bovendien zitten er kleine gaatjes in het hout, wat zorgt voor micro-oxidatie waardoor allerlei processen in gang gezet worden. De wijn wordt bijvoorbeeld stabieler en de bittere smaken in de wijn (tannine) worden zachter. Als je weet dat aan deze houten vaten een prijskaartje hangt van tussen de 500 en 1500 euro per vat, dan snap je dat deze keuze van invloed is op de uiteindelijke prijs van een houtgerijpte wijn. Een wijnmaker die deze kosten wil besparen kan ook kiezen voor houtsnippers om houtaroma’s toe te voegen aan de wijn. Bij houtsnippers ontbreken echter de positieve effecten van micro-oxidatie.
De beslissingen die de wijnmaker neemt in de wijngaard en in de kelder zijn dus van invloed op de prijs van de wijn. Maar ook op de kwaliteit en smaak van de wijn. Kwaliteit kun je altijd terug proeven. Drink daarom minder goedkope wijn, maar proef liever met aandacht een duurdere kwaliteitswijn……