Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Wijnhuis Chozas Carrascal – Impopulair druifje wordt held in het wijnglas!

sep 9, 2020 | De smaak van Spanje, Wijnverhalen

Chozas Carrascal

Er was eens de doornroosje druif! Geen begin van een klassiek sprookje, maar één van de hoofdrolspelers dit Iberische wijnverhaal. Zo eentje in de trant van… impopulair druifje wordt held in het wijnglas!

In de heuvels van Utiel-Requena

Enscenering van dit verhaal is zuidoost Spanje, die mooie heuvels onder de mediterrane zon. Op amper zeventig kilometer van de kolkende stranden en de oude bezienswaardigheden van het levendige Valencia ligt het relatief rustige en zonnige achterland van Utiel-Requena: een wijngebied dat vernoemd is naar (en beroemd is om) de twee belangrijkste dorpen die daar wijn produceren.

 

Een gebied als de Rioja is bijvoorbeeld een stuk bekender, maar toch is Utiel-Requena vanuit historisch perspectief een belangrijk deel van het Spaanse wijnlandschap. Zeker is dat er al sinds de tijd van de Romeinen wijn wordt gemaakt. Niet alleen de wijn is er de moeite waard, maar verder is Utiel-Requena fantastisch vanwege haar rijke historisch- en artistieke erfgoed, zoals de opmerkelijke middeleeuwse architectuur.

 

 

 

 

 

 

 

Maar ook haar weergaloos mooie natuur: bijvoorbeeld het enorm gevarieerde landschap van rond de rivier de Cabriel. Daarnaast vindt je in Utiel-Requena het beroemde ‘Hoces e Cuchillos’, alsook het prachtige geologische park Chera-Sot de Chera, waar het reliëf het gevolg is van enorme tectonische krachten. Verder de indrukwekkende rivier de ‘Tejo’, die uitmondt in de zee bij Lissabon in Portugal. Ook is het schitterend wandelen in het Sierra de Negrete (het stadje Utiel ligt aan de voeten van dit gebergte) én alsof dat allemaal nog niet genoeg is, vind je in dit gebied het waanzinnig fraaie Contreras-reservoir.

Middenin al dit moois ligt Winery Chozas Carrascal.- wijnhuis dat we hier bij Sunny Tables graag even onder het vergrootglas leggen!

De hut. Opa. En de eikenboom.

Chozas Carrascal ontleent zijn identiteit grotendeels aan zijn regio. Zelfs zijn naamgeving vloeit er direct uit voort: het woord ’chozas’ betekent eigenlijk ‘hut’ in het lokale Catalaans van Valencia, maar in de naamgeving van het landgoed verwijst het naar de naam van de opa van de eigenaar! ‘Carrascal’ is een verwijzing naar de eiken die hier vroeger veel voorkwamen…

 

 

 

 

 

 

 

In 1992 begon de familie Lopez-Peidro met de aanplant van de wijngaard, maar het duurde zeker nog tot 2003 voordat hun eerste product gelanceerd werd. Een lange opstartfase waarin de familie veel rondreisde langs prestigieuze wijnhuizen elders in Spanje en Frankrijk – om inspiratie op te doen voor de ontwikkeling van een eigen label!

Balans tussen modern en traditioneel

De identiteit van dat label Chozas Carrascal benadrukt de combi van modern en traditioneel. Modern door het toepassen van de nieuwste technieken, zoals het gebruik van een pneumatische, horizontale pers. Aan de andere kant zijn ook de waardevolle traditionele kwaliteiten van het proces van wijn maken behouden: zo werken ze bij Chozas Carrascal alleen met betonnen wijntanks, precies zoals hun voorgangers dat deden in vroeger tijden…

Wat die vroeger tijden betreft: tijdens de renovatiewerkzaamheden in een van de gebouwen werd ontdekt dat de wijnproductie op hun wijngaard teruggaat tot eind 19e eeuw! Intussen is dat oude gedeelte onderdeel van het Spaanse Nationale Erfgoed.

Doornroosjedruif  transformeert tot queen of the ball

In die vervlogen tijden was er eens de ‘doornroosjedruif’ van Valencia, de Bobal. Een echte lokale druivensoort die lange tijd als lomp werd bestempeld – vaak werd de Bobal als toevoeging gebruikt om wijnen donkerder te maken of eindigde ze zelfs als druivensapconcentraat… Sinds een tijdje is dit druifje echter herontdekt en is ze gewaardeerd onderdeel van kwaliteitswijnen.

Uit liefde voor dit lokale druifje heeft Chozas Carrascal de Bobal ook in het wijnprogramma opgenomen. Dit ondanks hun focus op meerdere ‘internationale’ rassen voor hun wijnen – ze werken graag met complexe blends, soms wel tot 8 soorten druiven. Maar ze zijn trots op hun lokale Bobal! Zo trots, dat ze zelfs een lijn van verzorgingsproducten onder de naam ORIGEN hebben gelanceerd.

Kortom, een wijnhuis dat dus ook cosmetica produceert: crèmes, een serum en maskers die gemaakt worden door Maria Jose Peidro en met als hoofdbestanddeel dus de Bobal druif. Een echte transformatie voor het nederige druifje, en hoe!

Wat dat betreft zijn ze bij Chozas Carrascal echt gericht op vooruitgang, denken ze out of the box en Sunny Tables  vindt juist dat stukje zo interessant: bij Chozas Carrascal vind je ware pioniers. Nu terug naar de wijn!

Een kwaliteitswijn in je glas – Vino de Pago

De wijnbouw in Spanje is zeer omvangrijk in diversiteit en volume. Met zo veel keuze aan wijn in het schap wil je de consument kunnen beschermen en informeren, dus is er een ‘beschermde oorsprongsbenaming’ om de herkomst en kwaliteit van de wijn te waarborgen. Ergo, de beschermde oorsprongsbenaming is dus de steunpilaar van het Spaanse systeem van kwaliteitscontrole voor wijn!

Het gebied Utiel-Requena heeft ook wijnen met haar eigen beschermde geografische aanduiding – Vinos de Denominación de Origen. Een classificatie met daarbinnen weer subgroepen: voor dit verhaal is de zogenaamde ‘Vino de Pago’ van belang. Voor een wijn met dit label geldt dat de wijn van één wijngaard afkomstig is, sterker nog:

  •  het gaat om een unieke single estate wijngaard.
  •  het wijnhuis is gelegen op en in zijn wijngaard
  •  er is sprake van een microklimaat binnen de regio
  •  er zijn specifieke bodem condities
  •  er worden geen druiven van elders ingekocht om de wijn te produceren
  •  oogst, vinificatie, bottelen en rijping vinden plaats op één en hetzelfde stuk grond, binnen de grenzen dus van de eigen wijngaard.

 

Om een idee te geven hoe zeldzaam die Vino de Pago wijn is: van de 138.617 wijnmakers zijn er 17 pago’s op de markt…en Chozas Carrascal heeft natuurlijk een aantal van die pronkwijnen op hun naam staan! Dit overigens naast hun andere wijnen met topkwalificaties, zoals de prestigewijn El Cabernet F.

De Pago-wijnen van Chozas Carrascal

 

 

 

 

 

Las Tres                                    Las Quatro                                  Las Ocho                                  El Cabernet

Chozas Carrascal toch wel heel erg bijzonder

Volgens Sunny Tables is Chozas Carrascal uniek om nog een aantal redenen. In de aanpak van de viticultuur kiest Chozas voor ábsolute liefde en toewijding (steeltjes worden delicaat verwijderd met rubberen vingerhoedjes!), best bijzonder in tijden van machines, robots en opschaling. Maar Chozas Carrascal is ook uniek door hun focus op duurzaamheid: het wijnhuis bespaart tot zo’n 70% aan Co2 uitstoot in haar productieproces.

En tot slot, heel bijzonder is toch wel de samenwerking c.q. fusie met het Franse wijnhuis Domaine de Montahuc, in de regio Languedoc-Roussillion. Een succesvol wijnhuis met gerenommeerde wijnen dat net als Chozas Carrascal gericht is op duurzaamheid en smaak. Biologisch ondernemend sinds 1990, ze zetten in op biodiversiteit en zeker met de komst van de nieuwe generatie hebben ze nog een extra, heel bijzonder speerpunt: kleine oude wijngaarden redden om die voor de ondergang behoeden!

De wijnen van Domaine de Montahuc

 

 

 

 

 

 

Oftewel

Sunny Tables loves Chozas Carrascal. Een wijnhuis zonder bulkwijnen, maar mét nadruk op qualtitfy estate botteling. De wijnen zijn modern, maar vertegenwoordigen een rijk erfgoed. De verbluffende natuurlijke schoonheid van dit wijnland, de geschiedenis en de traditie van de wijnbouw, het vernuft van de moderne techniek en de liefde voor de druif zijn allemaal verweven in het karakter van Chozas’ wijnen – die je thuis doen voelen.