Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

7 lekkerste Portugese druivensoorten

sep 23, 2019 | De smaak van Portugal, Wijnverhalen | 0 Reacties

Van de bekende Mediterrane wijnlanden: Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië, is Portugal het land met de jongste wijntraditie. Deze ontstond in 2000 BC. In de 17e eeuw was er al veel vraag naar Portugese wijn, vooral vanuit het Verenigd Koninkrijk. Maar in de 19e eeuw beleefde de Portugese wijnhandel een grote doorbraak met het populair worden van Port. Port ontstond eigenlijk bij toeval. Portugese wijnboeren probeerden hun wijnen meer stabiel van smaak te krijgen door het toevoegen van kleine hoeveelheden brandy. En de rest ‘is history!’ In dit blog bekijken we de 7 lekkerste Portugese druivensoorten van deze tijd.

Alvarinho

Deze witte druif heeft een redelijk rendement. De druif heeft overeenkomsten met de rieslingdruif. De Alvarinho is op z’n best in het redelijk vochtige Atlantische klimaat in het noordwesten van Portugal. Bijvoorbeeld gebruikt in de Vinho Verde.
De wijnen hebben een behoorlijke zuurgraad. De wijnen zijn droog, goede volle smaak en soms wat ziltig. In Spanje heet de druif Albariño.

Arinto

Kwalitatief een zeer goede druif. Veel gebruikt in de wijnen uit de Alentejo, Douro en Beira. De Arinto behoudt ondanks vaak de hitte zijn zuurgraad met als gevolg lekkere frisse wijnen. De druif wordt ook gebruikt voor Espumante (mousserende wijnen)
De wijnen met de Arinto zijn droog en krachtig met iets van groene appels en citrus. Het is niet voor niets dat de Arinto zich zonder moeite staande houdt bij de 7 lekkerste druivensoorten van Portugal.

Antão Vaz

Deze druif heeft een hoge opbrengst en is een laatbloeier. Het is een van de meest gewaardeerde druivenrassen in Portugal, vooral in de Alentejo. Wanneer de druif vroeg geoogst wordt, krijgt men frisse wijnen met reuk en smaak van tropisch fruit en citrus. Als de druiven laat geoogst worden (langere rijping) wordt een hoog alcoholpercentage bereikt en is de wijn complexer.  De druif wordt dan voor de frisheid vermengd met o.a. de Arinto-druif.

Malvasia

Oorspronkelijk komt deze wijn uit Griekenland. De Malvasia geeft de wijn een eigen karakter en is zeer aromatisch. Over het algemeen geeft het wat zware wijnen met een fijne zuurgraad en altijd iets van noten in de neus. De druif wordt meestal vermengd met andere druiven voor o.a. mousserende wijnen. Gelukkig is de druif goed bestand tegen ziektes en luis. In Portugal wordt de Malvasia vooral gebruikt voor witte wijnen – uit bijvoorbeeld de Douro, Dão en Beiras -, maar ook voor de witte port en de Madeira.

Touriga Nacional

Dit is wel een van de belangrijkste druivensoorten in Portugal. Deze druif geeft veel kleur en zorgt voor dieprode wijn en geeft geur van donker/zwart rood fruit. De druif wordt bijna altijd in combinatie met andere druivensoorten gebruikt omdat deze druif veel tannines afgeeft en omdat de opbrengst van de druif klein is. Van oorsprong groeide de druif in de Douro vallei. Volgens de huidige wetgeving moet er in de Douro met een DOC-kwalificatie minimaal 20% Touriga Nacional zitten.

Tinta Roriz

De Portugese, voornamelijk in de Douro-vallei, naam voor Tempranillo. Elders in Portugal wordt deze druif ook wel Tinta Aragonez genoemd en in Spanje de Tinta del Pais. De druif komt het best tot zijn recht in hoger gelegen gebieden. Voor de intense kleur is warmte nodig terwijl voor de elegantie, de zuren en de aroma’s wat koelere omgeving nodig is. Op hoogte zijn beide aanwezig. Overdag warm, avonden en nacht zijn dan weer koeler. Een belangrijke druif voor Port. 

Trincadeira

Een blauwe druivensoort die bijna overal in Portugal voorkomt. Wanneer de druif goed verzorgd wordt, geeft deze wijnen van hoge kwaliteit. Deze zijn dan vol aroma’s van rijp donker fruit, mooie tannines en met een lange afdronk. Dit is te proeven in bijvoorbeeld de rode Pera-Manca uit de Alentejo van het wijnhuis Cartuxa. Dit is een van de duurste en lekkerste wijnen uit de Alentejo en daarom is deze topper ook ‘last but not least’ in het het Sunny Tables lijstje van de 7 lekkerste Portugese druivensoorten.

Ontdek Portugese wijnen!

Het Sunny Tables team helpt je graag op weg bij het uitzoeken van Portugese wijnen. Vertel ons voor welke gelegenheid je wijnen zoekt en we gaan voor je aan het werk. Als liefhebbers van het land, en ervaringsdeskundigen 😉 op het gebied van Portugese wijn, weten we zeker dat we iets van jouw gading kunnen vinden in onze webshop. Neem gerust contact op