Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Mousserende wijnen voor Oud & Nieuw; de ene bubbel is de andere niet

dec 1, 2021 | De smaken van..., Wijnverhalen

De jaarwisseling komt eraan. Het moment om de kurken te laten knallen. Een mousserende wijn zorgt altijd voor een feestelijke sfeer en is een goede manier om het nieuwe jaar in te luiden. Er zijn echter veel verschillende mousserende wijnen en de ene bubbel is de andere niet. Waar worden deze verschillen door veroorzaakt en waar moet je op letten bij jouw keuze?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende soorten mousserende wijn

Er zijn veel verschillende soorten mousserende wijnen. De bekendste bubbels zijn Champagne, Cava en Prosecco. Mousserende wijnen met de naam Champagne worden gemaakt van druiven die groeien in de Champagnestreek in Frankrijk. Bovendien moet de Champagne gemaakt worden volgens de ‘méthode traditionelle’, een speciale methode die ervoor zorgt dat er mooie, elegante bubbels in de wijn komen. Wijnen, die volgens dezelfde methode in Frankrijk worden gemaakt van druiven die niet uit de Champagnestreek komen, worden crémants genoemd. Deze wijnen hebben vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding. Cava wordt op dezelfde wijze gemaakt als Champagne en de crémants, maar komt uit Spanje. In Spanje worden andere druivenrassen gebruikt en het is het warmer, waardoor Cava vaak een ronde, meer fruitige smaak heeft dan de mousserende wijnen uit de koele Champagnestreek. Een andere mousserende wijn is Prosecco, uit het Noorden van Italië. Deze wijn wordt gemaakt van de glera druif, volgens de zogenaamde ’tank methode’, weer een andere manier om bubbels in de wijn te brengen. Prosecco’s zijn vaak toegankelijker dan Champagne of crémants omdat ze meer fruit hebben in de geur en in de smaak, zoals peer en appel. Dit komt door het gebruikte druivenras, maar ook door het zonnige klimaat in Italië.

https://sunnytables.nl/?s=champagne&post_type=product&type_aws=true

https://sunnytables.nl/?s=cava&post_type=product&type_aws=true

https://sunnytables.nl/winkel/wijnsoorten/overig-mousserend/vino-frizzante-filippo-caparsa/

https://sunnytables.nl/?s=bubbels&post_type=product&type_aws=true

https://sunnytables.nl/?s=mousserend&post_type=product&type_aws=true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Methode traditionelle

De kwaliteit van mousserende wijnen wordt onder andere bepaald door de kwaliteit van de bubbel, ook wel mousse genoemd. De mooiste, meest elegante bubbel ontstaat door mousserende wijnen te maken volgens de méthode traditionnelle, ook wel de ‘méthode champenoise’ genoemd. Dit is een kwalitatieve, arbeidsintensieve en daardoor dure methode om mousserende wijnen te maken, waarbij er een tweede vergisting in de fles plaatsvindt. Eerst wordt er een stille witte wijn gemaakt. Daarna worden suiker en gist toegevoegd en ondergaat de wijn een tweede vergisting in de fles. Omdat de fles is afgesloten met een kroonkurk blijft het koolzuur dat vrijkomt tijdens de vergisting in de fles. Hoe langer de wijn rijpt in de kelder, hoe meer geïntegreerd de bubbels zijn en hoe verfijnder en eleganter de smaak wordt. Als je Champagne proeft ‘zingen’ de bubbels als het ware rond in je mond. Een heel ander mondgevoel dan bijvoorbeeld de agressieve bubbel van een Spa Rood, die ontstaat doordat koolzuur in een fles met water wordt gespoten. Er zijn nog meer methodes om bubbels in de wijn te krijgen, zoals de ‘méthode Charmat’ ofwel de ’tank methode’ die wordt gebruikt om Prosecco te maken. Hierbij vindt de 2e vergisting plaats in een tank in plaats van in de fles. Deze bubbel is minder verfijnd en verdwijnt ook sneller uit je glas.

https://sunnytables.nl/?s=champagne&post_type=product&type_aws=true

https://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9thode_traditionnelle

https://winefolly.com/deep-dive/how-sparkling-wine-is-made/

https://www.decanter.com/learn/advice/whats-difference-between-champagne-and-prosecco-372451/

ChampagneChampagne Louise Brison Brut 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brut of demi-sec?

Mousserende wijnen zijn verkrijgbaar in verschillende smaakstijlen. Het zoetgehalte van een mousserende wijn zoals bijvoorbeeld Champagne wordt bepaald door de ‘dosage’. Voordat de definitieve Champagnekurk op de fles gaat, voegt de wijnmaker een ‘liqueur de dosage’ met een bepaald suikergehalte toe. Het zoetgehalte van de ‘dosage’ bepaalt de smaakstijl van de mousserende wijn. De meest bekende smaakstijlen zijn Brut of Demi-Sec. Brut staat voor droog en bevat tussen 6 en 12 gram suiker per liter. De Demi-Sec is een stuk zoeter en bevat tussen 32 en 50 gram suiker per liter.

https://sunnytables.nl/?s=brut&post_type=product&type_aws=true

Champagne in glazen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het juiste glas voor Champagne

Voor mousserende wijnen wordt vaak een speciaal glas gebruikt met een hoge, smalle vorm, een zogenaamde flûte. De reden hiervoor is dat door de smalle en hoge vorm de bubbels beter bewaard blijven in het glas. Bovendien wordt in de bodem van de flûte een krasje gemaakt waarop de belletjes reageren, waardoor de wijn blijft bruisen. Vroeger zag je vaak Champagneglazen met een brede, wijde vorm, een zogenaamde ‘coupe’. Dit glas ziet er feestelijk uit, maar door de brede en ondiepe vorm verdwijnen de bubbels sneller. In een flûte blijven de bubbels langer aanhouden, maar het nadeel is dat de smalle opening van dit wijnglas weinig geur vrijgeeft. Een groot deel van het wijnproeven gebeurt met de neus. Daarom is het een prima idee om een mousserende wijn in een gewoon wijnglas te serveren met een middelgrote opening, zodat je de wijn goed kunt ruiken.

https://sunnytables.nl/de-smaken-van/frankrijk/champagne-van-louise-brison/

https://www.wijnspijs.nl/magazine/welk-glas-voor-welke-wijn/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijn en spijs 

Mousserende wijnen zijn breed inzetbaar en kun je combineren met veel verschillende gerechten. Door de frisse zuren past een Brut Champagne bijvoorbeeld heel goed bij lichte gerechten als salade of sushi, maar je kunt de frisse Champagne net zo goed combineren met een vette borrelhap zoals Italiaanse worst. Kies je een bubbel voor bij de oliebollen op oudejaarsavond, let dan op het zoetgehalte. Een wijn die minder zoet is als de oliebollen met poedersuiker zal zuur overkomen. Je kunt dan het beste kiezen voor een demi-sec of semi-secco variant. Een zoete mousserende wijn gemaakt van de moscato druif is ook een goede keuze. Welke wijn en spijs combinatie je ook kiest, heb een sprankelende jaarwisseling!

https://sunnytables.nl/winkel/wijnsoorten/dessertwijn/madonna-delle-vittorie-moscato-deva-dolce/