Sunny Tables taste the Mediterranean

Telefonisch bestellen? +31 (0)499 323298 of +31 (0)6 12765006
Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Gratis verzending naar België vanaf €125
Kostenloser Versand nach Deutschland ab 175 Euro
Korte levertijd van 1 à 2 werkdagen

Wijn en dranken uit Griekenland

Wijnhuis Amaracmand – Een vrolijke en aangeschoten druif

apr 7, 2020 | De smaak van Italië

Wijnhuis Amaracmand

Een vrolijke en aangeschoten druif

Hoe onderscheid je je?
Volgens Sunny Tables wordt een mooi product pas echt móói met een goed verhaal.

Met betrekking tot de mensch zijn het de markante personen die ons bij blijven. Door hun bijzondere karakteristieken, speciale verhalen of uitzonderlijke levensgeschiedenis. Met wijnen is het net zo.

Een fles lekkere wijn zonder bijzondere achtergrond is immers… ‘gewoon’ lekker. Een fles lekkere wijn met een speciaal verhaal – die krijgt een gezicht! En dat is leuk, die onthoud je.

Voor Sunny Tables zijn de wijnen van Amaracmand dát andere verhaal. Sinds januari 2020 zijn we de super trotse importeur en distributeur hun prijswinnende wijnen. Biologisch, zónder sulfiet en andere allergenen, en vooral loep- en loep zuiver.

 

Van wijnproeven naar rond koekeloeren – op bezoek in de Romagna

Al na de eerste paar slokken – eerst op een wijnbeurs en daarna aan de Sunny Tables keukentafel – besloten we dat we maar eens bij Amaracmand moesten gaan rondneuzen. Zo bijzonder was de inhoud van ons glas.

Eind juli 2019 zochten we ze daadwerkelijk op in het plaatsje Sorrivoli, een piepklein plaatsje in de Italiaanse streek Romagna. Amaracmand bleek een prachtig jong wijnhuis dat stevig in de regio geworteld is.

Lokale bewoners hechten heel erg aan tradities en zijn gepassioneerd over de authentieke streekproducten die ze maken. Zijn trots op hun culinaire erfgoed. En willen die trots laten zien, de smaken van de Romagna délen. (Een aanstekelijk enthousiasme dat ook door wijlen Anthony Bourdain werd opgepikt!)

Op eigengereide wijze presenteert Amaracmand vanuit deze trots haar wijnen aan de grotere wijnwereld: ze combineren het traditionele met het moderne én het onconventionele. In alles wat ze doen. En die samensmelting van originele ideeën met traditionele heeft ons bij Sunny Tables weer geweldig geïnspireerd!

Landschap Amaracmand

Bij Amaracmand valt alles, letterlijk, op zijn plek

Meteen bij aankomst op het landgoed werd het ons duidelijk waarom hun wijnen zo bijzonder zijn.
De zuivere smaak ervan wordt misschien wel het meest bepaald door de natuurlijke factoren van de omliggende omgeving.

Druiven Amaracmand

De Adriatische zee ligt op korte afstand aan de horizon, in het achterland rijzen de Apennijnen op en direct rondom grenzen de bossen. De wind vanuit zee houdt de wijngaarden schoon van kleine maar oh zo schadelijke bedreigers als luizen, schimmels en insecten. En dáárom wordt er bij Amaracmand niet met insecticide gespoten. En de bewatering? Wel, irrigatie is niet nodig vanwege de vele natuurlijke bronnen op en rondom Amaramands’ wijngaard. De wijnen zijn dan ook biologische gecertificeerd. De wijnen zijn zuiver en heel naturel.

Damiano legt uit waarom de wijnen zo zuiver zijn……………

 

Het onconventionele familieproject

De familie Vianello begon met Amaracmand in 2013 toen ze zich vestigden op een verlaten biologische wijnboerderij. Nog altijd een klein wijnhuis, immer volop in ontwikkeling.

Doel is wijn uit de Romagna over de hele wereld op de kaart te zetten onder een merknaam die naam die afkomstig is uit het lokale dialect. Ze betekent zoveel als  ‘ik beveel het aan’ dan wel ‘wees voorzichtig’ (amaracmand)… Een aanbeveling versus vingerwijzing: het schuurt en daarin schuilt juist de humor.

Net als Sunny Tables is Amaracmand een echt familieproject. De knappe Damiano is als vertegenwoordiger zo’n beetje het gezicht van Amaracmand. Hij is de neef van Marco, echtgenoot van eigenaresse en naamgeefster Tiziana. Zoon Gioele werkt ook voor het bedrijf. Op wijnbeurzen zijn Marco en Gioele opvallende verschijningen, met hun uitgesproken, flamboyante kledingstijl en lange haar.

Damiano & Marco Amaracmand

In alle facetten van hun bedrijfsvoering zie je die eigengereide signatuur terug. Zo zijn de logo’s op de kleurrijke etiketten destijds getekend door hun zoon. De lichtvoetige naam van de zacht bruisende ‘Madame Titì’ verwijst naar naamgeefster en eigenaresse Tiziana (‘Titì’) Mateucci. En de lettertypes van de labels… die verwijzen subtiel naar Fellini’s iconische film ‘Amarcord’.

Amarcord   Amaracmand Tranquel label

Amaracmands’ scheppingsproces

Bij ons bezoek zagen we prachtig onderhouden wijngaarden. Werkelijk niks laat de familie aan het toeval over. Zorgvuldigheid! Hoe ze snoeien, met net genoeg blad voor schaduw, maar niet teveel zodat zon zijn werk kan doen…

Landschap met mist Amaracmand

Nadat de oogst met de hand is geplukt wordt elk van de druiventrossen wordt stuk voor stuk nagelopen.  De enkele slechte druiven die per abuis toch tussen zitten worden weggeknipt.

Werknemers Amaracmand Druif Amaracmand

Dan worden de druifjes gedurende 15 -20 dagen in een natuurlijke droogkamer gedroogd. Hun smaak wordt daardoor intenser. Daarna loopt de familie de druiven, wederom, stuk voor stuk na.

Het héle proces heeft Amaracmand  dus letterlijk in eigen hand. En dat is echt zeldzaam. Zelfs de bottle line hebben ze zelf gekocht, iets dat door kleine wijnboeren toch veelal wordt uitbesteed. Werkelijk alle apparatuur die er staat is top. Er wordt nauwelijks gefilterd, maar zelfs voor die ene lichte filtering stond er de allernieuwste machine… Kwaliteit!

Amaracmand tank

Prijswinnaar!

Ok, van biologische druiven aan de stok tot het loepzuivere wijnvocht in de fles. Amaracmands’ wijnen zijn inmiddels al veelvuldig bekroond, van Amsterdam tot Hong Kong en van Engeland tot Frankrijk.

Amaracmand prijzen

Amaracmand Bellavita prijs 2020

Recent wonnen ze op de Bellavita Expo in de RAI met hun wijn ‘Imperfetto’ de 1e prijs in de categorie van beste Italiaanse wijn. Toch geinig… een prijswinnaar die refereert naar dat wat niet perfect zou zijn, maar ondertussen wel zo smaakt. Waarschijnlijk zal in 2021 de nieuwste wijn van Amaracmand op de markt komen. Spannend!

 

Zelf proeven hoe zuiver?

Via onze webshop haal je voor nu de drie bestaande biologische wijnen van Amaracmand in huis. Zo de rode Tranquel en de inmiddels iconische en eveneens rode Imperfetto. Ook leveren we de licht bruisende ‘Madame Titi’. Alle drie zuivere wijnen die passen bij verse gerechten, gemaakt van goede ingrediënten.

De rode Tranquel smaakt erg lekker bij een simpele pasta. Verder combineert ze goed met gegrild vlees, vissoep, gegrilde vis en de meeste anti-pasti. Licht gekoeld is de Tranquel ook erg lekker, denk dan aan licht kruidige Aziatische (vegetarische!) schotels.

Voorts de Imperfetto, een full body, pure wijn die fijn combineert met stoofschotels en worst. En zeker bij wild zoals hert, en gevogelte zoals duif.

Amaracmand Imperfetto label

En Madame Titì? Deze zachte bubbel is lekker als aperitief, of bij bijvoorbeeld gegrilde of gebakken inktvis, garnalen, zeevruchten, salami en kaas… En natuurlijk, om te proosten bij een feestelijke gebeurtenis!

 

Zoals de lijfspreuk bij Amaracmand luidt; “Drink with style, Drink healthy”.  Cheers