Beschrijving
Garcia de Verdevique Vigiriego 2018
Erg spannende witte wijn van de autochtone druif Vigiriego.
Deze gele natuurwijn is zeker geen allemans vriend.
Het is een wijn die moeilijk te vergelijken is met andere witte wijnen.
De wijn is karaktervol, kruidig, vol. fris en met veel fruit.
Iets van amandelen en een klein bittertje is karakteristiek voor deze druif.
Het is echt een gastronomische wijn die je met passend eten moet drinken;
zoals schimmelkaas en diverse (boerse) salades, vette vis, gerookte vis, oesters,
gevogelte met citrusfruit, risotto en meer.
De wijn is zowel biologische als vegetarisch en niet gefilterd.
Historie
Vroeger maakte de kleinere wijnboeren in dit gebied allemaal hun eigen wijn maakte die werden
verkocht aan de grotere wijnmakers. De huidige eigenaar en wijnmaker, Antonio Garcia Santiago
heeft al jong het vak van wijn maken geleerd bij zijn vader. In de jaren tachtig wordt hij eigenaar van het wijngoed.
Door de regelgeving en de verandering van marketing en de opkomst van allerlei andere wijngebieden werd er toen voor
gekozen om de wijnen rechtstreeks in restaurants en aan winkels te verkopen. Toch was de wijn nog
de “ouderwetse” wijn. Door de veranderingen van smaak van de consument en dus de markt werd
in zowel de wijngaarden als in de wijnmakerij het roer omgegooid. De wijngaarden werden gerestaureerd, o.a. door het aanplanten van andere druivenrassen, zoals de Tempranillo en de Vigiriego. Deze laatste inheemse variëteit was praktische uitgestorven.
Uiteindelijk werden de “nieuwe wijnen” in 1995 op de markt gebracht. Een zeer belangrijk moment voor de wijnmakerij.In 2007 kwam er een uitbreiding met 10 hectare land, waarvan 5 hectare wijngaard en 5 hectare
aan vijgen- en amandelbomen.
Het hele bedrijf wordt gerund door de familie, van het onderhoud van de wijngaard, de oogst, het wijn maken, de verkoop en promotie en distributie. Zo houden ze de kwaliteit van de wijnen onder controle en hebben ze een direct contact met hun klanten.
Alle wijnen van Garcia de Verdevique zijn puur natuur en biologisch gecertificeerd.
De productie per jaar bedraagt 20.000-30.000 flessen.
De wijngaarden behoren tot de hoogstgelegen wijngaarden in Europa en de percelen zijn steil.
Daarom moeten de druiven met de hand geplukt worden en muisezels worden ingezet voor het
transport van de druiven naar de bodega. De muilezels worden ook gebruikt voor het onderhoud
in de wijngaarden, zoals bijvoorbeeld het ploegen.