Beschrijving
Buezo Varietales 2005, Arlanza, Spanje
DO Arlanza
Mahamud, Burgus, Spanje
Bij Buezo maakt men zgn. bottle aged wines.
Wijnen die geproduceerd worden en bij het wijnbedrijf liggen totdat de wijnmaker denk dat de wijn goed
genoeg is om op de markt te komen. 2005 is het tweede jaartal dat op de markt komt, sinds 2020 bij Buezo.
Dus na 15 jaar aging in de “kelders” van Buezo. Maar daarover later meer.
De druiven die gebruikt worden voor deze wijn zijn:
– 50% Tempranillo
– 25% Merlot
– 25% Cabernet Sauvignon
De productie van de Buezo Varietales 2005 is ongeveer 30.000 flessen.
Productie:
Handmatige selectie van de druiventrossen in de wijngaard en van de druiven (druif voor druif) in de kelder. Overdracht alleen maar via zwaartekracht en niet via pompen. Alcoholische gisting in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur en twee maal per dag geroerd.
De tweede , malolactische, gisting in Franse eiken houtenvaten met gecontroleerde temperatuur.
Alle druivenvariëteiten worden afzonderlijk verwerkt en daarna pas geassembleerd.
Rijping: 60% in Franse eikenhouten vaten en 40% in Amerikaans en Midden-Europees eiken gedurende 12 maanden, daarna minimaal 72 maanden op fles
Smaak: Droog, perfecte balans en rijpe tannines. Lange afdronk.
Eten: Pasta met room, Eend, Vette vis, Stoofschotels (evt. met truffel), paddenstoelen, konijn en zelfs desserts met kweepeer.
Het wijnbedrijf Buezo
Ca. 200 km ten zuidoosten van Bilbao liggen de wijngaarden van Buezo. Als je het dorpje Mahamud doorrijdt kom je in een beetje niemandsland. Het gaat dan zacht glooien en in de verte zie je het groen worden. De wijngaarden van Buezo worden zichtbaar.
In het midden staat een gebouw dat in het landschap versmelt. Een rustig design, een soort blokkendoos. Later blijkt dat een groot deel van deze winery onder de grond is gebouwd.
Deze faciliteit is bedacht en gebouwd uit ervaring met een praktische en functionele zin. Aan de ene kant de productie en aan de andere kant het zgn. verouderingsgebied. Hier maakt men namelijk zgn. bottle-aged wines.
Dit zijn wijnen die lang op fles bewaard kunnen blijven. De aging gebeurt in de zeer functionele gebouwde opslagruimtes die volledig en optimaal geklimatiseerd worden. Men heeft hier de filosofie dat men de wijn pas op de markt brengt als deze volgens de mensen van Buezo op dronk is.
2005 is pas de 2e oogst die op de markt is gekomen.
De productieruimtes zijn allemaal duizelingwekkend hoog. Dit omdat er in dit bedrijf niet gepompt worden maar als de druiven, de most of wijn naar een ander vat moet geschiedt dit door een zwaartekracht d.m.v. een grote brugkraan. De roestvrij stalen en houten tanks zijn allemaal speciaal ter plaatse voor Buezo gemaakt in een afgeknotte kegelvormige vorm. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten. Alles wat in een winery moet zijn is hier.
Er is hier waanzinnig veel geïnvesteerd om de “hobby” van de eigenaar tot in
perfectie uit te voeren. Het maken van bottle-aged wines.
Men is sinds 1999 bezig, De druivensoorten die zijn aangeplant zijn de ideale druivensoorten voor dit gebied. Men werkt in de wijngaard en in de winery naar een soort perfectie met wijnen die een eigen identiteit hebben. Ze proberen uit elke oogst het maximale te halen. En pas als de wijnmakers denken dat de wijn top is wordt deze op de markt gebracht.
2005 is dus nu op de markt. Dat houdt in dat er in de kelders van Buezo dus
16 oogsten liggen te rijpen. 16 wijnjaren in de kelders. Ongekend !
Bij Buezo wil men maar 1 ding: de dingen goed doen.
Buezo produceerd tot nu toe maar 4 wijnen:
– Tempranillo
– Varietales
– Petit Verdot
– Nathan
In 2018 is een proef gedaan om witte wijn te maken. Deze ligt nog op kleine
eikenhouten vaten. Of deze wijn op de markt komt? Is dus een vraagteken.
Dit is werkelijk een buitenaardse witte wijn.
Tip: Men heeft bij Buezo een prachtig restaurant met prachtig uitzicht op de wijngaarden. Er worden hier ook veel party’s gegeven zoals bruiloften e.d..Buezo een bezoekje waard en zeker het drinken waard. Een winery als geen ander. Geld maakt hier niet uit, kwaliteit wel.