Beschrijving
Vendemmia Tardiva, Caparsa
De V.T. di Caparsa is een witte dessertwijn verkregen uit de vinificatie van Trebbiano en Malvasia-druiven die aan de wijnstok zijn gerijpt en gedeeltelijk zijn aangetast door de edele rotting (in Frankrijk bekend als de pourriture noble), met de hand geoogst met een zorgvuldige selectie eind december 2003, Trebbiano en Malvasia zijn de twee inheemse witte druiven ooit gebruikt in de historische mix van Chianti Classico en in Vin Santo, maar in de bijzondere meteorologische omstandigheden van het jaar 2003 de uitzonderlijke gebeurtenis van een late aanval van nobele rot op de druiven (Botrytis Cinerea) en dankzij de intuïtie van Paolo (de eigenaar-wijnboer) heeft de productie van een witte wijn met verfijnde elegantie kunnen realiseren die unieker dan zeldzaam is in het district Radda in Chianti.
De Chianti-traditie gaf ons Vin Santi van uitstekende kwaliteit, maar altijd van nature met een oxidatieve smaak. De late oogst 2003 van Caparsa, aan de andere kant, is een wijn met opmerkelijke oxidatieve integriteit met fijne, heldere en elegante aroma’s, met een sensatie van evenwicht en zoetheid, terwijl in de finale de nasmaak van licht bitter gekonfijte vrucht typisch en aanhoudende hints van bloemen en gedroogd fruit in de mond. De zeer langzame gisting en daaropvolgende verfijning vond plaats in nieuwe eiken vaten. Er werden slechts 1400 flessen van 0,5 liter geproduceerd. Een prachtige wijn.