Beschrijving
“Pertichino Bignè” IGT Veneto Rosso 2019
Verfijnde zoete rode wijn uit Sant’Ambrogio di Valpolicella Turazze, Italië.
Deze soort wijn is eigenlijk van oudsher de voorloper van de huidige Amarone wijnen.
De wijn is zeer ambachtelijk gemaakt en zoals alle wijnen van Facci geheel biologisch.
Een pareltje.
De druiven soorten zijn Corvina (50%) Corvinone (50%) geteeld in Pergola Veronese met een organisch systeem,
op kleiachtige bodems en witte mergel in Sant’Ambrogio di Valpolicella.
Tijdens de oogst wordt er een zorgvuldige selectie uitgevoerd in de wijngaard en de trossen worden handmatig in speciale dozen geplaatst
en naar kamers met natuurlijke temperatuur en vochtigheid gebracht voor het droogproces, gedurende een periode van ongeveer 90 dagen.
Voor de vinificatie worden in januari de kisten geleegd op loopbanden, waarop verdere controle en handmatige selectie van de verdorde trossen plaatsvindt;
de band transporteert de druiven naar de trechter van de breker-ontsteler waar ze worden geperst en de most wordt in de gistingstank gepompt.
Het fermentatieproces duurt 15 tot 20 dagen bij ongeveer 20/21°C.
De kleur is intens granaatrood.
Het boeket van de wijn is rijp rood fruit, kers, zwarte kers en bessen in alcohol en jam, zwarte peper, cacao en zoethout.
SMAAK: harmonieus, hartig, goede structuur en persistentie: hints afkomstig van het drogen. Evenwichtig tussen geur en smaak.
Super lekker bij kruimeldeeg, boterkoekjes, sbrisolona (Italiaanse kruimelnotenkoek.
Maar ook zeker bij mooie ham, stoofschotels van wild e.d.
ALCOHOL: 16% Vol.