Beschrijving
Garcia de Verdevique Vijiriego Barrica 2018
Deze witte wijn van 100% Vijiriego druiven. (een inheemse druivensoort) is een zgn. Vin Naturel.
Dat wil zeggen een vinificatie met natuurlijke gristen uit de wijngaard, niet geklaard, ongefilterd en biologisch.
De wijn is heeft een bewuste oxidatie tijdens de vinificatie. Rijping 4-6 maanden op nieuw Amerikaans eiken.
Vino de la Tierra, Cumbre del Guadalfeo.
Deze autochtone druif, de Vijirieja, komt alleen in dit gebied – de Alpujarras- voor en op Tenerife.
Een wijn voor tijdens de maaltijd.
Garcia de Verdevique
De wijngaarden van Garcia de Verdevique liggen in de Sierra de la Contraviesa (Andalusië), ten zuid-oosten van Granada. De Bodega ligt op ca. 20 km van Polopos. (van het bekende RTL-tv programma) Dit gebied heeft een zeer natuurlijke omgeving met een speciaal microklimaat.
Het wijnhuis baseert hun wijnbouw met respect voor de natuur, de omgeving, de (wijn)cultuur en de traditie. De wijngaarden liggen op grote hoogte en behoren tot de hoogste wijngaarden van Europa
(1150 en 1400 meter). Door deze aspecten worden de wijnen van een type die zuiver zijn en in
harmonie. Dit is dan ook meteen de essentie die typerend is voor de wijnen uit zuidelijke landen.
Bij Garcia de Verdevique worden natuurlijke wijnen geproduceerd. De wijnen ondergaan geen enkele
vorm van filtratie of stabilisatie en er worden geen chemische middelen toegevoegd. Zo krijgt men
wijnen van uitstekende kwaliteit die het hart en de ziel van de natuur hebben. De wijnen hebben dan ook allemaal een eigen persoonlijkheid.
Vroeger maakte de kleinere wijnboeren in dit gebied allemaal hun eigen wijn maakte die werden
verkocht aan de grotere wijnmakers.
De huidige eigenaar en wijnmaker, Antonio Garcia Santiago heeft al jong het vak van wijn maken
geleerd bij zijn vader. In de jaren tachtig wordt hij eigenaar van het wijngoed. Door de regelgeving
en de verandering van marketing en de opkomst van allerlei andere wijngebieden werd er toen voor
gekozen om de wijnen rechtstreeks in restaurants en aan winkels te verkopen. Toch was de wijn nog
de “ouderwetse” wijn. Door de veranderingen van smaak van de consument en dus de markt werd
in zowel de wijngaarden als in de wijnmakerij het roer omgegooid. De wijngaarden werden gerestaureerd, o.a. door het aanplanten van andere druivenrassen, zoals de Tempranillo en de Vigiriego. Deze laatste inheemse variëteit was praktische uitgestorven. Uiteindelijk werden de
“nieuwe wijnen” in 1995 op de markt gebracht. Een zeer belangrijk moment voor de wijnmakerij.
In 2007 kwam er een uitbreiding met 10 hectare land, waarvan 5 hectare wijngaard en 5 hectare
aan vijgen- en amandelbomen.
Het hele bedrijf wordt gerund door de familie, van het onderhoud van de wijngaard, de oogst, het wijn maken, de verkoop en promotie en distributie. Zo houden ze de kwaliteit van de wijnen onder controle en hebben ze een direct contact met hun klanten.
Alle wijnen van Garcia de Verdevique zijn puur natuur en biologisch gecertificeerd.
De productie per jaar bedraagt 20.000-30.000 flessen.
De wijngaarden behoren tot de hoogstgelegen wijngaarden in Europa en de percelen zijn steil.
Daarom moeten de druiven met de hand geplukt worden en muisezels worden ingezet voor het
transport van de druiven naar de bodega. De muilezels worden ook gebruikt voor het onderhoud
in de wijngaarden, zoals bijvoorbeeld het ploegen.