Beschrijving
La Pertica 2019
Deze biologische rode wijn wordt hetzelfde geproduceerd als de bekende Amarone wijnen.
Maar o.a. omdat de winery niet in het Valpolicella gebied ligt mag de wijn niet zo heten.
De kwaliteit is minstens zo goed.
De druiven van deze wijn ondergaan ca. 45 dagen een natuurlijk droogproces.
Zo ontstaat een prachtige volle wijn, die ook lang bewaard kan blijven.
LIEFDE VOOR DE NATUUR …
Het verhaal van Facci avontuur ontstond op het platteland, een perceel van ongeveer 12 hectare dat ook de Agriturismo “La Pertica” omvat. Een familie bedrijf dat gasten ontvangt in hun super mooie kamers met prachtig sanitair. De hele familie werkt mee op de boerderij waar men wijn, olijfolie en honing maakt.
Alles wordt biologisch geproduceerd.
Je kunt er een ontspannende wandeling maken in de wijngaard en in de olijfgaard en misschien de bijenkorven in het bos van dichtbij bekijken.
De wijngaard ligt er prachtig bij. De kwaliteit straalt ervan af.
Wilson (de eigenaar) maakt samen met zijn 2 dochters een aantal prachtige wijnen, olijfolie en diverse honingsoorten.
WIJNEN
De familie maakt een witte wijn, Pinot Grigio, een Rosé “Le Maccari” en de rode
“La Pertica”. Een wijn die gemaakt wordt als de Amarone della Valpolicello. Alleen
omdat het wijnbedrijf zelf niet in het Valpolicello gebied ligt mag de wijn geen Amarone heten.
De kwaliteit is minstens zo goed als een hele goede Amarone della Valpolicella.
Daarnaast maken zij een prachtige Millesime Spumante (met jaartal) van zeer hoge kwaliteit.
Vanaf 2018 maken ze deze alleen nog maar op Magnum flessen.
OOGST
De nauwkeurige selectie begint handmatig in de wijngaard, waar de druiven voorzichtig in kratten worden geplaatst. Ze worden vervolgens gedurende twee maanden in kelders gebracht waar de temperatuur en vochtigheid vaak worden gecontroleerd om de juiste droging van de druiven te garanderen.
De druiven verliezen daardoor een deel van hun vochtgehalte, waardoor de smaakintentie hoger en sterker wordt
VINIFICATIE
In januari worden de druiven op een loopband gelegd, waar een andere handmatige selectie en meer controles van de gedroogde druiven worden gemaakt. De loopband neemt de druiven in de trechter waarna de druiventrossen ontsteelt worden en gekneusd. De most wordt daarna in de gistingstanks gepompt.
De gisting duurt 15 tot 20 dagen bij ongeveer 20/21 ° C.
RIJPING
Gedurende een periode van twee jaar rijpt de Pertica Rosso in Tonnaus van Frans hout waar het evolueert en de kenmerken van typische structurele en aromatische complexiteit samenvoegt.
KLEUR
Rijp kersenrood.
GEUR
Rode vruchten: kersen en pruimen . Tevens geuren van groenten, groene paprika en nootmuskaat.
SMAAK
Evenwichtig, smaakvol, met een goede structuur en persistentie: geuren die voortvloeien door het drogen van de druiven. Goede balans tussen de zintuigen van smaak en geur.
Lekker bij:
Bij voorkeur bij stevig voedsel zoals rood vlees of wild.
Het kan ook worden gecombineerd met volwassen kazen van gemiddelde en lange veroudering.