Beschrijving
Cuvée Louise Rouge, Domaine de Malavieille, Languedoc-Roussillon
De Louise Rouge is een rode wijn van dit biodynamische wijnhuis.
De wijn wordt gemaakt van 100% Carignan druiven.
De wijn heeft een diepe warme kleur. De geur is van rijpe zwarte pruimen, is aards en kruidig.
De smaak is vol met rood en zwart fruit, sappig en fris. Dit komt omdat de wijn geen houtrijping heeft.
De afdronk is lang.
Deze druiven komen van zeer oude wijnstokken in struikvorm.
Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er wordt met de hand geplukt i neen hoog tempo om
zo het contact met zuurstof zo kort mogelijk te houden.
De druiven worden na de oogst nog handmatig geselecteerd, zodat de mindere druiven
eruit gehaald worden. Alleen gave en schone druiven worden geperst.
Kort voor botteling wordt de wijn gefilterd om de zwevende deeltjes uit de wijn te halen.
De geur van de wijn is rijp en vol met veel nuances, zoals perzik en iets van hooi. De smaak is
vol van rijp fruit en een spannend en aangenaam bittertje. Lange afdronk en kan gecombineerd
worden met veel diverse gerechten.
Madame et monsieur Bertrand zijn de sympathieke en enthousiaste eigenaren van het
biodynamische Domaine de Malavieille, gelegen in de Languedoc-Roussillon-streek. Beiden komen
uit een familie van wijnmakers. Het domein is in de familie sinds 1793. De vader van madame
Bertrand werkte biologisch en natuurlijk, zonder gebruik van kunstmest en chemische
bestrijdingsmiddelen. Deze werkwijze is door de familie voortgezet. Onder invloed van monsieur
Bertrand is de biodynamie ingezet vanuit de overtuiging in harmonie te leven met de werking van
de natuur. Sinds 2003 zijn de wijnen AB (Agriculture Bio) gelabeld en vanaf 2005 Demeter
gecertificeerd. Inmiddels zijn zoon Benoît en schoonzoon Olivier aangetreden.
Van oude wijnstokken van traditionele druiven, Carignan en Mourvèdere en ‘nieuwe’
druiven als merlot, chardonnay en chenin blanc maken ze boeiende wijnen. De ervaring
van keldermeester Eric Supply met wijn maken in de Bourgogne proef je terug in de
uitstekende kwaliteit en subtiel houtgebruik in de witte en rode wijnen.
De wijngaarden, ongeveer 65 ha, liggen in twee wijngebieden: in het vulkanische en
heuvelachtige gebied rondom Mérifons en in de appellations Montpeyroux en Saint
Saturnin, een stukje noordelijker. De kwaliteit van het terroir uit dit deel van de Languedoc
wordt sinds 2004 erkend als ‘AOC Terrasses du Larzac’.
Het vulkanisch terroir van Domaine de Malavieille rond Mérifons is zo’n 250 miljoen jaar
geleden ontstaan door lavastromingen bij de vorming van het Centraal Massief, dat
noordelijker gelegen is. De ondergrond bestaat uit de vulkanische rode grondsoort basalt.
Deze bevat veel mineralen. Dat zijn belangrijke bouwstenen voor complexiteit van wijn.
Kenmerk van basalt is ook dat het warmte vast houdt en ’s nachts af geeft. Dit komt de
rijping van de autochtone druivensoorten zoals carignan en mourvèdre ten goede.
Kleindochter Louise -geboren op 4 april en dus een ram- is de naamgeefster van de wijnen
van Malavieille waar geen sulfiet aan wordt toegevoegd.