Beschrijving
Atavus Syrah Amphora 2019, Priorat Spanje
Prachtige Biologische / Biodynamische rode wijn (niet gecertifineerd) , gerijpt in Amfora’s. Eerste oogst, DOQ Priorat.
Deze Atavus Syrah Amphora is een pure uitdrukking van het karakter van deze druif die in de
wijngaard van Atavus wordt geteeld. Een Priorat wijn die zeer persoonlijk (van de wijnmaakster) en
zelfs wat onorthodox is. Eigenheid en een zeer sterke identiteit ontmoeten elkaar in deze unieke wijn.
Het bekende DECANTER (platvorm) gaf deze wijn zelfs 96 punten.
De Wijn:
De wijn is van 100% Syrah druiven. Deze worden op de steile hellingen met de hand geplukt.
Gisting van de hele trossen in open vaten met een inhoud van 1.000 L. De fermentatie wordt gestart met een spontaan voorgistingsmiddel met respect voor de inheemse gisten van de regio. Betreden van de druiven met de voeten en dagelijkse bâtonnage ( het rondhusselend of roeren van de druiven) . Daarna een verticale zachte persing.
De gisting eindigt in de amfoor, waar de wijn verder rijpt. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. De wijn in tevens veganistisch en
vegatarisch. De wijn is niet gefilterd.
Proef notities:
De wijn heeft een heldere donkere fuchsia kleur met een intense diepte. Aroma’s van zwart fruit, zoals zwarte bessen
en vijgen met ook iets van laurier en eucalyptus. In de smaak een goede structuur en concentratie met zoete , ronde en frisse tannines. De wijn is zeer expressief, met een intens bouquet en smaak. In het glas ontwikkeld de wijn zich met wisselende aroma’s . Afdronk is lang met weer het zwarte fruit, pruimenmarmelade en iets van drop. Een zeer elegante en smakelijke wijn,
met een zijdeachtige en aanhoudende afdronk.
Het wijnbedrijf Atavus
Het is een kleine en ambachtelijke wijnmakerij in Priorat. Zij zijn van mening dat onze tussenkomst in het natuurlijke proces van het maken van wijn tot een minimum moet worden beperkt, zodat de vrucht zijn ware essentie tot uitdrukking kan brengen. Wijnstokken voeden zich met de unieke leisteenbodem van Priorat en transporteren alle essentie via de wortels naar de druiven in de fles. Onze wijnstokken krijgen 400/800 gram per plant, met de hand geoogst, geen chemicaliën en veel liefde. Landbouw met biodynamische praktijken #AtavusPriorat. De wijnmaakster en tevens de teler is
Paloma Romeral.