SPANJE: PAPRIKALAND!
Aragon is een streek in het noordoosten van Spanje. De streek loopt van de Pyreneeën in het noorden tot aan Castilië la Mancha en Valencia in het zuiden. In het oosten grenst het aan de Catalonië. Aragon is dunbevolkt en het lijkt alsof toeristen de regio nog niet hebben ontdekt. Daarom is het een oase voor de rustzoekers onder vakantiegangers. In de zomer heeft het prachtige wandelgebieden en in de winter in het een super skigebied.
Enkele steden die we bij Sunny Tables zeer de moeite waard vinden om te bezoeken:
- Zaragoza
De hoofdstad van Aragon. De vijfde stad van Spanje. Veel gebouwen en objecten herinneren aan de Romeinse tijd, zoals de stadsmuur en een theater. - Jaca
Jaca is een pittoresk plaatsje in de Pyreneeën. Er komen skiërs in de winter en dagjesmensen en wandelaars in de zomer. Jaca wordt ook bezocht door pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. - Huesca
Een prima plek om van daaruit de Pyreneeën de verkennen.
De eerlijke Spaanse keuken
De keuken van Aragon kenmerkt zich door simpele, maar zeer smaakvolle gerechten met als basis veelal vlees. Vooral wild en lams- en schapenvlees. Het moet vooral voedzaam zijn. De keuken is eerlijk en traditioneel en wordt herkend aan de vele soorten Spaanse stoofschotels die variëren met het gebied waarin ze gemaakt worden. Op de Aragonese markten vind je een grote variëteit aan groenten, fruit en peulvruchten. Maar ook divers aparte kruiden zijn aanwezig zoals de distel en bernagie (komkommerkruid). Verder zie je uien uit Fuentes, bonen en olijfolie uit Neder-Aragon. De keuken kenmerkt zich door het gebruik van gedroogde paprika’s, uien en tomaten.
DE SMAAK VAN ARAGON
Recept: Lamsstoofpot met paprika uit Aragon in een Spaanse stoofpot van Sunny Tables.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg vlees van de lamsbout in blokjes gesneden
- 4 fijngehakte teentjes knoflook
- 2 gesnipperde uien
- 2 grote gedroogde paprika’s
- Witte bonen (gedroogd of uit ene potje) ca. 200 gram
- Olijfolie, peper en zout
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel oregano (liefst vers gehakt)
- 4 grote tomaten, rijp, ontveld en het vlees fijngehakt
- 1 winterwortel in stukjes gesneden
- gehakte peterselie
- 2 groene paprika’s, in fijne blokjes gesneden
- 2,5 dl droge witte wijn
Bereiding
- De gedroogde paprika’s in lauw water laten weken voor ca 1 uur.
- Uit het water nemen en fijnsnijden; het vocht bewaren.
- Neem de stoofpot en zet deze op laag vuur.
- Olijfolie verhitten en het lamsvlees erin dichtschroeien.
- Paprikapoeder toevoegen en ook iets meebakken.
- Knoflook en ui toevoegen en licht bruin bakken.
- Het water waarin de paprika’s geweekt hebben toevoegen.
- 15 minuten laten sudderen.
- Oregano toevoegen
- Groene paprika, tomaten, wortel en witte wijn toevoegen en 45 minuten laten sudderen met deksel erop.
- Het laatste kwartiertje de bonen mee laten sudderen.
- Af en toe doorroeren en als het nodig is nog wat wijn toevoegen
- Op smaak brengen met peper en zout
- Peterselie erover strooien
- De stoofschotel serveren in de stoofpot. Staat leuk op tafel
- Serveren met bijvoorbeeld rijst en een frisse groene salade
Welke Spaanse wijn drinken we erbij?
We drinken er een mooi glas Cupido Bobal bij. Een wijn gemaakt van 100% Bobaldruiven.
Smullen maar. Salud!