De kunst van het wijn maken is, net als in Frankrijk, door Griekse kolonisten naar Italië gebracht. De kolonisten introduceerden de traditie eerst in het Zuiden van Italië en Sicilië. De Romeinen, die wijn dronken bij elke maaltijd, brachten de Italiaanse wijnproductie naar een nog hoger niveau. Ze experimenteerden met allerlei kruiden en hogere alcoholpercentages. Het zijn de Romeinen die de basis legden voor wat nu de meest populaire Italiaanse druivensoorten zijn van deze tijd.
Bekijk ook onze Italiaanse wijnen
Sunny Tables deelt de meest populaire druivensoorten van Italië:
Sangiovese
De Sangiovese is een van de rode Italiaanse druivensoorten die haar naam leent aan het Latijnse Sanguis Jovis, het bloed van Jupiter. Sangiovese is de basis voor Chianti wijnen, maar ook de brunello di Montalcino wijnen heeft de Sangiovese als basis. Regio: Toscane & Romagna
Barbera
De Barbera is ook een rode Italiaanse druivensoort. Het is de derde meeste geplante rode druivensoort van Italië. Barbera geeft wijnen een diepe rode kleur en een stevige body. De wijn is laag in tannines. Regio: shop Monferrat wijnen
Corvina
De Corvina wordt verbouwd op de Veneto kust van ‘Lago di Garda’ en in de heuvels van Valpolicella, tot aan het Noordoosten van Verona. De druif, die soms ook de naam Corvina Veronese draagt, wordt gemixt met Rondinella en Molinara om de beroemde Valpolicella en Bardolino wijnen te maken. Het is best een lastige druif om te verbouwen. Dit komt doordat de druif heel laat rijp wordt en dus makkelijk kan rotten wanneer het in die tijd regent. De wijnen die voortkomen uit de Corvina variëren van lichte wijnen met de smaak van kersenfruit, tot rijke, bijna port-achtige wijnen zoals de Recioto en Amarone Valpolicellas.
Nebbiolo
De Nebbiolo is de Italiaanse druivensoort die vooral voorkomt in Piemonte. Heb je wel eens gehoord van de Barolo, Barbaresco, Roero, of de Gehmme wijnen? Deze zijn allemaal gemaakt met de Nebbiolo druif, die haar naam ontleent aan de ‘nebbia’ – de mist van de Piemonte. De Nebbiolo levert een licht gekleurde rode wijn met aangename tannines en geuren van kruiden en rozen > Shop Piemonte wijnen
shop de Italiaanse wijnen
Montepulciano
De Montepulciano is de primaire druif achter de Offida Rosso, de Rosso Cocero en Rosso Piceno Superiore. Verwar deze niet met de Toscaanse Vino Nobile di Montepulciano, want die is vooral met Sangiovese gemaakt en vernoemd naar het dorp en niet naar de druif. De Montepulciano komt voor in centraal en Zuid-Italië. De druif rijpt laat en produceert wijnen met een dieprode kleur, milde aciditeit en hoge alcohollevels. > shop Montepulciano
Primitivo
De Primitivo (Zinfandel) komt het meest voor in Apulië, in de hak van Italië. De druiven produceren een stevige rode wijn. De druif heeft een hoog suikergehalte en dat kan leiden tot een alcoholpercentage van boven de 15%. De smaakt hangt af van hoe rijp de druif was toen deze werd geplukt. Smaken van rode bessen, frambozen in koelere gebieden tot bramen, anijs en peper van de druiven uit de warmste streken. > shop primitivo wijnen
Meer weten over Italiaanse wijnen?
Als je meer wilt weten over Italiaanse wijnen, een Italiaans wijnpakket wilt samenstellen of een Italiaanse proeverij wilt organiseren, neem dan gerust contact op met het Sunny Tables team. We denken graag met je mee.