De crème de la crème van de Franse delicatessen en wijnen
Frankrijk als innovatief rolmodel op het gebied van eetcultuur? Mais oui! In 2016 schreven ze geschiedenis met het aannemen van een wet die Franse supermarkten verbood eten weg te gooien in de strijd tegen voedselverspilling. Een druppel op de gloeiende plaat, maar wat begon als een burgerinitiatief geeft wel blijk van het hart van de Franse eetcultuur: respect voor eten, respect voor het product – helemaal in lijn met hoe wij bij Sunny Tables over eten en natuurlijk ook drinken denken.
Franse delicatessen en wijnen: schatten uit de zee en de heuvels
Curieus genoeg ook l’Hexagone genoemd vanwege haar zeshoekige vorm, is Frankrijk in oppervlak het grootste land binnen de Europese Unie. Eindeloos divers, vind je prachtig variërende kust en stranden van België tot aan de Pyreneeën. Aan de andere kant van deze bergkam gaat de Franse kustlijn verder tot aan de Italiaanse grens: de bejubelde Mediterranee.
Al die zeewateren leveren de meest spectaculaire Franse delicatessen, wijnen en andere lekkernijen, van Bretonse oesters tot anchoïade in het zuiden, een smeuïge dip op basis van ansjovis, olijfolie en knoflook.
Ook de Franse heuvelgebieden hebben veel te bieden
Meer heuvels vind je in de weelderig groene Dordogne, naast de Provence misschien wel Frankrijks’ populairste vakantiebestemming. Én heimat van delicatessen als confit de canard, truffels, walnoten wijn uit Bordeaux of bijvoorbeeld Bergerac.
Voorts de Mont Blanc als hoogste berg in de Franse Alpen. In het noordwesten het Keltisch aandoende Normandische landschap en aan de grens met Duitsland de met wijn aangeplante glooiende deken van de Elzas. Eveneens een walhalla voor de lekkerbek!
Parijs, stad van de liefde en van het grote culinaire genieten
Ook elk van haar grote steden verdient het bezongen te worden. Is het niet Parijs dat nog altijd geldt als Stad Van De Liefde? Van oorsprong was ze Romeins, genaamd Lutetia; vandaag de dag herbergt Parijs de Eifeltoren, héél wat stokbroden en het meest bezochte museum in de wereld, het Louvre.
Onze held Anthony Bourdain was op zijn beurt hevig gepassioneerd over Marseille, een geweldige en tegelijk ondergewaardeerde vakantiebestemming aan de Middellandse Zee, met fantastische uitzichten en nog beter eten. Voor vele Fransen is ‘Marseille geen Frankrijk, want ‘te Noord-Afrikaans, te Italiaans, te Corsicaans.’ Een stad als een geweldige stoofschotel, één die geurt naar knoflook, saffraan en de zee.
Bistrot gastronomie
Over het verband tussen steden en gastronomie gesproken: in Lyon vinden we de oorsprong van de bistro terug. Zo eind 19e eeuw verloren veel kooksters van de bourgeoisie hun werk. Om toch hun brood te kunnen verdienen begonnen ze vanuit hun eigen keuken één menu te serveren, uitgeserveerd in de woonkamer. Met goedkope en seizoensgebonden streekproducten bereidden les mères een superieure maaltijd. In den beginne waren vooral de zijde arbeiders te gast, maar op den duur schoven ook de rijkeren aan voor de smaakvolle kost – precies waar de bistrot beroemd om is geworden.
Franse baret, Franse snor, Franse wijn
Het stereotiep van ‘de Fransman’ houdt nog altijd dapper stand. Met zijn chauvinistische inborst, een baret op het hoofd en een stokbrood onder de oksel geklemd… Dat ‘ie vervolgens rijkelijk belegt met delicatessen als camembert of truffelsalami en dan wegspoelt met een glas lekkere volle Franse rode wijn. (Niet dat we daar bij Sunny Tables nou vies van zijn, zeker niet!) Een ludiek imago waaraan Ilja Gort met zijn wijnchateau in Bordeaux inmiddels ook voldoet.
Fransen lunchen met een vier-gangen menu, inclusief natuurlijk wijn!
Daarbij weten Fransen wel wat ze willen. En het idee van een fatsoenlijke maaltijd hoort daar ook bij. Truckers die van goed eten houden slaan van de Franse route nationale af voor een lunch in een routier, bestaande uit ‘entree, plat, fromage et dessert’. Jammer genoeg wijken jongere generaties steeds meer af naar karakterloze snelweg restaurants zoals McDonalds of Autogrill. Desondanks hoopt Sunny Tables dat deze glorieuze routiers blijven zegevieren.
Klassieke Franse delicatessen en wijnen
Want zeg je gastronomie, dan denk je Frankrijk. Al die klassiekers! Wat te zeggen van Franse kaas en charcuterie, quiche Lorraine, een glas Bordeaux, die confit de canard of een lekkere minerale Chablis? Champagne! En dan die croissants… naja, die hebben eigenlijk een Oostenrijkse achtergrond, maar zijn intussen wel ongekroonde koning van de befaamde Franse viennoiserie.
De manier om die lekkere Franse delicatessen vers te houden hebben we óók aan de Fransen te danken. Nicolas Appert, een suikerbakker van beroep, was namelijk uitvinder van de wecktechniek. Door deze ‘vader van het inmaakproces’ kunnen wij vrolijk een pot cassoulet Toulousain in het karretje van de Carrefour laden, lekker voor thuis!
Franse delicatessen en wijnen: de geest van een plaats!
Sunny Tables gelooft écht in het mysterie van ‘de geest van een plaats’, namelijk dat dingen die samengegroeid zijn, samen het beste smaken. Denk aan de fantastische match tussen Normandische camembert en appelcider, of het perfecte huwelijk van een Elzasser choucroute en knisperende Riesling. Dan het terroir van olijfolie, het groene goud van de Provence èn zelfs in de volle en gelaagde smaak van Keltisch zeezout proef je het terug.
“On ne change pas une équipe qui gagne”
– never change a winning team
Enfin, met Franse wijnen en delicatessen is de tafel hoopvol gedekt. Voor Sunny Tables blijft de Franse levensstijl een uiterst aantrekkelijk concept, waarin luxe, elegantie, eten en goed drinken centraal staan. En daarvoor nemen we de tijd, met oog voor het verhaal – één die we graag met jou delen.